Gemeente Zaanstad

.


Nieuwe scholencomplex Westerkoog wordt herbouwd op dezelfde plek

Zo snel mogelijk noodscholen in Westerkoog

Zo snel mogelijk wordt een nieuwe scholencomplex herbouwd op dezelfde plaats in Koog aan de Zaan, Westerkoog, waar afgelopen zaterdag een groot scholencomplex door brand is verwoest. Maar liefst 30 lokalen van de basisscholen De Watermolen, De Golfbreker en Het Baken gingen in vlammen op. Het kinderdagverblijf De Wielewaal heeft beperkte brandschade opgelopen. De eerste voorzichtige schatting is dat er binnen één tot anderhalf jaar een nieuwe school is gebouwd.

Vanochtend hebben de gemeente Zaanstad, de diverse schoolbesturen en de directie van de Organisatie Zaanse Kinderopvang overleg gevoerd over een snelle oplossing voor noodopvang van de ruim 900 kinderen. Getracht wordt om zo snel mogelijk, binnen twee tot drie weken, twee complete noodscholen te bouwen in de directe omgeving van de afgebrande scholen. Deze oplossing is gekozen omdat het vervoer naar andere locaties veel problemen met zich mee zou brengen. Daarnaast heeft ook het feit dat er geen adequaat onderwijs aangeboden kan worden in andere locaties omdat goede huisvesting, voldoende meubilair ontbreekt en er onvoldoende onderwijsleermiddelen zijn. Er is besloten de komende twee weken geen onderwijs te verzorgen en dat na de voorjaarsvakantie (5 t/m 9 maart) de scholen weer aan de slag kunnen in de noodlocaties. Daarover worden de ouders van de kinderen geïnformeerd door het schoolbestuur dat daarvoor verantwoordelijk is. Inmiddels heeft ook de Rijksinspectie voor het Onderwijs met deze oplossing ingestemd.

De resten van het complex worden zo snel mogelijk opgeruimd. De politie is inmiddels een groot onderzoek begonnen naar de oorzaak van de brand. Zondag is reeds begonnen met het technisch onderzoek naar de brand. Vandaag volgt een uitgebreid buurtonderzoek. De politie is daarbij dringend op zoek naar een vrouw die vlak voor het uitbreken van de brand heeft gefilmd in de omgeving van de scholen. Uit deze opnames zou meer informatie naar voren kunnen komen.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat er in de verwarmingsruimte van het kinderdagverblijf De Wielewaal een kleine hoeveelheid asbest is aangetroffen. Het hele kinderdagverblijf is gespaard gebleven. De brandweer benadrukt dat er geen asbest is vrijgekomen. Zondag is door een gespecialiseerd bedrijf direct begonnen met de sanering van het asbest.

Vanochtend is ook een overzicht van de inzet van de brandweer gepresenteerd. De eerste melding van brand is om 12.16 uur bij de alarmcentrale van de brandweer binnengekomen, waarna direct de eerste eenheden zijn gealarmeerd, die om 12.24 uur ter plaatse zijn, daarna volgt heel snel opschaling naar zeer grote brand om 12.32 uur. In totaal hebben de drie hulpdiensten 200 brandweerlieden, 35 politiemensen en een vijftal mensen van de ambulancedienst ingezet.

Aanstaande donderdag 22 februari wordt een ouderavond voor alle drie de basisscholen georganiseerd in het Saenredamcollege in Zaandijk.

De brand in Westerkoog vertoont grote overeenkomsten met de brand in het scholencomplex in de wijk t Kalf in Zaandam in december 1992. De brandweer

Zaanstad, 19 februari 2001