DLV-Adviesgroep

algemeen projecten klanten nieuws DLV makelaardij zoeken

Mineralenkoploperbedrijven doen het goed

Persbericht 19-02-2001

Mineralenkoploperbedrijven Gelderse Vallei doen het goed Deelnemers voldoen ruimschoots aan Minasverliesnormen van 2000

In vier jaar tijd is het gemiddelde stikstofoverschot met 27 procent en het fosfaatoverschot met 43 procent gedaald op bedrijven van een vijftigtal deelnemers aan het SVGV project mineralenkoploperbedrijven. De gemiddelde deelnemer voldoet ruimschoots aan de toegestane verliesnormen van 2000 en voor fosfaat zelfs aan de verliesnormen van 2001. Een leuke bijkomstigheid is dat het saldo zelfs is gestegen. Al met al een prima resultaat.

In 1996 zijn 50 veehouders binnen de Gelderse Vallei op de West-Veluwe gestart met het mineralenproject MINERALENKOPLOPERBEDRIJVEN. Het project is gesubsidieerd door de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) en uitgevoerd door DLV Adviesgroep. Het doel van het project is bewust omgaan met mineralen. Met als uiteindelijk resultaat het behalen van zo laag mogelijke mineralenoverschotten. Zodat er vanaf de komst van Minas (1998) de verliesnormen niet overschreden worden en er geen mineralenheffing betaald hoeft te worden. De deelnemers doen ook mee met DLV Saldomanagerplus. Dit is een volgsysteem van DLV, waarbij technische en economische kengetallen bijgehouden worden. Tevens wordt een mineralenbalans van het boekjaar opgesteld. Door middel van begeleiding en het bespreken van de resultaten in groepsverband proberen de veehouders de technische kengetallen en de mineralenbalans te verbeteren.

Economisch resultaat
De resultaten zijn inmiddels bekend over vier boekjaren. Het eerste boekjaar april 96 april 97 is duidelijk een begin situatie geweest. Daarna zijn de deelnemers enthousiast aan de slag gegaan. Dit heeft zowel geleid tot een verhoging van het saldo, met maximaal negen cent, als een verlaging van de mineralenoverschotten met maximaal 92 kilo N en 26 kilo fosfaat per hectare. Hieruit blijkt dat het mes aan twee kanten snijdt. Door een lager krachtvoergebruik dalen de voerkosten. En door een lager stikstofniveau op grasland dalen de bemestingskosten. Deze twee posten zorgen ook voor een flinke daling van het stikstofoverschot en een geringe daling voor het fosfaatoverschot.

Vanaf 1998 stijgt het saldo niet verder, maar daalt het. Dit komt doordat de opbrengsten afnemen. De opbrengstprijzen voor het vee zijn namelijk veel slechter dan de jaren daarvoor. In 1999 leidt een flinke daling van de melkprijs tot een daling van het saldo.

Stikstof - en fosfaat overschotten dalen flink
Vanaf 1996 is het stikstofoverschot gedaald van 340 kilo per hectare naar 248 kilo per hectare; dit is een daling van 27 procent. Het fosfaatoverschot is met 43 procent gedaald naar 34 kilo fosfaat per hectare. In 1998 werd Minas voor de intensieve bedrijven (meer dan 2,5 GVE per ha) verplicht gesteld. Dit betekent dat de meeste veehouders verplicht aangifte moeten doen en ze kiezen voor verfijnde deelname. In het boekjaar april 98 - april 99 is het stikstofoverschot 287 kilo per hectare en dit ligt iets boven de toegestane stikstofverliesnorm van 275 kilo per hectare. Ook het fosfaatoverschot ligt met 49 kilo boven de toegestane verliesnorm van 40 kilo per hectare. De meeste deelnemers kozen ervoor om wat heffing te betalen, omdat de lichte fosfaatheffing van 2,50 per kg immers goedkoper was dan mest af te voeren.

Over het boekjaar april 99 - april 2000 hoeven de deelnemers waarschijnlijk geen heffing te betalen. Want het stikstofoverschot ligt met gemiddeld 248 kilo per hectare onder de toegestane stikstofverliesnorm van 275 kilo per hectare. En het fosfaatoverschot met 34 kilo per hectare ligt ook beneden de toegestane verliesnorm van 40 kilo per hectare. Uitgaande van het boekjaar april 99- april 2000 worden zelfs de toegestane verliesnormen binnen Minas van 2000 gehaald (namelijk toegestaan 247 kg stikstof per ha en 35 kg fosfaat per ha). De toegestane verliesnormen voor 2001 liggen gemiddeld voor deze groep deelnemers op 222 kg stikstof per ha en 35 kg fosfaat per ha. Voor fosfaat is het doel bereikt, voor het stikstofoverschot betekent het dat de ondernemers nog een kleine stap terug moeten.

Nitraatuitspoeling onder EU-Richtlijn
Ook is de nitraatuitspoeling berekend voor het groeiseizoen 1999. Over 1999 was de berekende nitraatuitspoeling 66 mg per liter grondwater. Dit ligt boven de voorgestelde EU-grondwaternorm van 50 mg per liter grondwater.

De voorlopige nitraatuitspoeling in het groeiseizoen 2000 komt uit op 47 mg per liter grondwater.

Hiervoor is een aantal redenen aan te wijzen:

- minder stikstofkunstmest op grasland strooien;
- de overstap maken van onbeperkt weiden naar beperkt weiden;
- de kalveren niet in de wei doen;

- groenbemester zaaien na de maïsoogst.

Zowel in het afgelopen jaar, als in het komende jaar zullen de deelnemers alles uit de kast halen om geen minasheffing te hoeven betalen.



Voor meer informatie over het project en de volledige resultaten kunt u contact opnemen met:

de SVGV (Hanny van Geleuken, projectcoördinator) te Barneveld, tel. 0342-404242 of
DLV Adviesgroep nv (Ina Dijk-Zondag, adviseur) te Deventer, tel.0570-501518/ 501501.