Politiebericht Friesland: Fryslân 20-02-2001
Politieberichten van 19/2 (13.00) t/m 20/2 (07.00)

Leeuwarden: diefstal rolsteigers
Tussen zaterdag 16.00 uur en maandag 07.30 uur zijn twee rolsteigers ontvreemd bij een leegstaand bedrijfspand aan de Tijnjedijk. De schade bedraagt circa 10.000 gulden. Aangifte, namens een bedrijf uit Leeuwarden, is gedaan door een 39-jarige inwoner van Marssum.

Goutum: inbraak auto
Maandag tussen 11.50 uur en 13.15 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd op een parkeerterrein aan de Yndyk. Uit een tas werd een portemonnee ontvreemd, met daarin bankpasjes en een rijbewijs. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoonster van Groningen.

Leeuwarden: vermiste man dood aangetroffen
Maandag omstreeks 13.30 uur kreeg de meldkamer van de politie Friesland een melding dat ter hoogte van het Zuiderplein een stoffelijk overschot in het water zou drijven. Door de brandweer is het lichaam uit het water gehaald en overgebracht naar het MCL-zuid. Het bleek te gaan om de sinds 19 januari van dit jaar vermiste Homme Douma uit Leeuwarden. Van een misdrijf wordt niet uitgegaan. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Leeuwarden: belediging politieagente
Tijdens de werkzaamheden rond de lijkvinding op de Zuidergrachtswal werd een ambulance dusdanig opgesteld dat er een afscherming werd gecreëerd. Toen een persoon door de afzetting wilde lopen en deze door een politieagente werd gesommeerd zich te verwijderen, uitte deze persoon verbaal zware beledigingen richting de agente. De man, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, is hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hem is eenvoudige belediging van een ambtenaar ten laste gelegd.

Leeuwarden: woning in brand
Maandag omstreeks 08.00 uur kwam rook uit een woning op de zevende verdieping van een flat op de Gealanden. Enkele onwonenden is gevraagd hun woning te verlaten. De brandweer heeft, na het forceren van de deur, de brand geblust. In de woning bleek de 26-jarige bewoonster niet aanwezig te zijn. Naar de oorzaak van de brand wordt door de technische recherche een onderzoek ingesteld.

Drachten: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 16.30 werd een 28-jarige automobilist uit Bolsward aangehouden op de Noorderdwarsvaart. De Bolswarder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij was hier reeds tweemaal eerder voor bekeurd. De bestuurder en de auto zijn overgebracht naar het bureau, waar de auto is beslag is genomen.

Dokkum: winkeldiefstal
Het personeel van een winkel aan de Hantumerweg zag dat omstreeks 17.50 uur een 17-jarige inwoner van Dokkum waspoeder ontvreemde. Bij fouillering door de politie werd het wasmiddel inderdaad aangetroffen. De verdachte is hierop overgebracht naar het bureau en kort-om is uitgereikt.

Oosterzee: letsel na drank
Maandag omstreeks 17.45 uur reed een 40-jarige inwoner van Hilversum op het Westeind rechtdoor in een bocht. Hierbij werd een lantaarnpaal geraakt. De auto kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder is overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 1315 ug/l, goed voor een rijverbod van 17 uur. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens is het kentekenbewijs ingenomen, omdat de wagen aan de rechterzijde volledig was vernield. Omdat de verdachte klaagde over een pijnlijke middelvinger van de rechterhand is hij, na tussenkomst van een huisarts, overgebracht naar het ziekenhuis te Heerenveen.

Leeuwarden: invalidewagen valt om
Maandag omstreeks 17.00 uur viel een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden om met haar invalidenwagen op de Jansoniusstraat. In een bocht was het wagentje naar rechts gevallen. Omdat de vrouw klaagde over pijn in de nek is ze per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid. Door stadswachten is de invalidenwagen naar huis gebracht.

Rijs: inbraak woning
Maandag tussen 09.00 en 13.00 uur is ingebroken in een woning aan de Smitsleane. Na het vernielen van twee ramen zijn een kleurentelevisie, een videorecorder en een portemonnee ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 40-jarige inwoner van Rijs. De technische recherche stelt een onderzoek in. De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden op het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Surhuizum: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 18.45 reed een 26-jarige automobiliste uit Surhuisterveen over de Turfloane in de richting van Augustinusga. Ter hoogte van de afslag naar Harkema sloeg zij linksaf om vanaf de Turfloane de Warmoltstrjitte in te rijden. Waarschijnlijk heeft zij een 22-jarige automobilist uit Drogeham, die vanuit tegengestelde richting kwam, niet zien naderen. Deze reed met de voorzijde tegen de rechterzijde van de auto van de vrouw. De vrouw is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De inwoner van Drogeham had geen letsel. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en zijn afgesleept.

Wolvega: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 22.15 is een 52-jarige automobilist uit Wolvega aangehouden op de Pieterslaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: mislukte inbraak school
Maandagavond is ingebroken in een school aan de Frederik Ruyschstraat. Bij aankomst van de politie werden buiten de school twee computers en een videorecorder aangetroffen. Waarschijnlijk zijn de verdachten gestoord tijdens hun werkzaamheden. Men is via een raam binnengekomen. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 02.35 is een 46-jarige automobilist uit Gaast aangehouden op de Lange Marktstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

IJlst: brand in kas
Dinsdag omstreeks 04.30 kreeg de meldkamer een melding van brand in een bloemenkas aan de Stadslaan. De brandweer van IJlst en Heeg hebben het vuur geblust. Oorzaak is waarschijnlijk kortsluiting in de koelkast in de keuken. Het sein brandmeester werd snel gegeven. De schade voor de 58-jarige eigenaar is behoorlijk.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272