Vandaag is bij TNO Voeding in Zeist een drukbezochte perslunch gehouden over de actuele ontwikkelingen rond het onderzoek naar vitamines, voeding en gezondheid.

Verdubbeling markt voor
'functional foods'

De komende vijf jaar zal een verdubbeling optreden in de markt voor gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen, ook wel 'functional foods' genoemd. Gezondheidsbevordering richt zich op het instandhouden van een goede gezondheid, het verlagen van de kans op chronische ziekten en op verbetering van lichaamsfuncties. Deze onmiskenbare trend past in het algemene beeld rond vitamines: ging het vroeger bijna alleen om het voorkomen van typische gebreksziekten, nu is het vizier veel meer gericht op de preventie van chronische aandoeningen die met de voeding samenhangen.

Prof. dr. Gertjan Schaafsma van TNO Voeding benadrukte vandaag tijdens de perslunch van het Vitamine Informatie Bureau bij TNO Voeding in Zeist dat de trend onder meer is terug te voeren op demografische ontwikkelingen, in het bijzonder waar het gaat om vergrijzing. Over 20 jaar zal één op de vijf Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar, en het zijn ouderen die hechten aan hun gezondheid, die volop in het leven willen staan en die ook het nodige te besteden hebben om dat mogelijk te maken. Onder meer voor deze categorie zullen de komende jaren steeds meer producten op de markt verschijnen, verwacht Schaafsma. Ook gemak speelt daarbij een belangrijke rol, evenals het feit dat de levensmiddelentechnologie steeds meer mogelijkheden biedt om smakelijke 'functional foods' te produceren.

Onderzoek volop gaande
Schaafsma verkende ook de horizon van het wetenschappelijk onderzoek rond vitamines. Hij stelde vast dat de wetenschap zich in het bijzonder op een paar terreinen concentreert. Zo lijkt het er steeds meer op dat een combinatie van de antioxidanten vitamine A, C, E en bèta-caroteen samen met andere stoffen in de voeding een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Ook worden de aanwijzingen steeds sterker dat foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 een rol spelen bij het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten. Bij de preventie van osteoporose krijgen vitamine D en vitamine K veel aandacht. En tot slot hebben wetenschappers de laatste tijd grote belangstelling voor de zogenoemde n-3 vetzuren, bijvoorbeeld in relatie tot de hersenen: zowel de ontwikkeling ervan bij ongeboren kinderen als het behoud van cognitieve functies bij bejaarde mensen. De relatie met de ziekte van Alzheimer wordt ook nadrukkelijk in het onderzoek betrokken.

Voor meer informatie kunt
u uiteraard contact met mij opnemen via telefoonnummer 030 69 44 386 of via e-mail (vitamine@voeding.tno.nl).

Met vriendelijke groet,

Angela

Ir. Angela Severs
manager Vitamine Informatie Bureau