Verdubbeling markt voor
'functional foods'
De komende vijf jaar zal een verdubbeling optreden in de markt voor gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen, ook wel 'functional foods' genoemd. Gezondheidsbevordering richt zich op het instandhouden van een goede gezondheid, het verlagen van de kans op chronische ziekten en op verbetering van lichaamsfuncties. Deze onmiskenbare trend past in het algemene beeld rond vitamines: ging het vroeger bijna alleen om het voorkomen van typische gebreksziekten, nu is het vizier veel meer gericht op de preventie van chronische aandoeningen die met de voeding samenhangen.
Prof. dr. Gertjan Schaafsma van TNO Voeding benadrukte vandaag tijdens de
perslunch van het Vitamine Informatie Bureau bij TNO Voeding in Zeist dat de
trend onder meer is terug te voeren op demografische ontwikkelingen, in het
bijzonder waar het gaat om vergrijzing. Over 20 jaar zal één op de vijf
Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar, en het zijn ouderen die hechten aan hun
gezondheid, die volop in het leven willen staan en die ook het nodige te
besteden hebben om dat mogelijk te maken. Onder meer voor deze categorie
zullen de komende jaren steeds meer producten op de markt verschijnen,
verwacht Schaafsma. Ook gemak speelt daarbij een belangrijke rol, evenals
het feit dat de levensmiddelentechnologie steeds meer mogelijkheden biedt om
smakelijke 'functional foods' te produceren.
Onderzoek volop gaande
Schaafsma verkende ook de horizon van het wetenschappelijk onderzoek rond
vitamines. Hij stelde vast dat de wetenschap zich in het bijzonder op een
paar terreinen concentreert. Zo lijkt het er steeds meer op dat een
combinatie van de antioxidanten vitamine A, C, E en bèta-caroteen samen met
andere stoffen in de voeding een rol spelen in het voorkomen van hart- en
vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Ook worden de aanwijzingen steeds
sterker dat foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 een rol spelen bij het
verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten. Bij de preventie van
osteoporose krijgen vitamine D en vitamine K veel aandacht. En tot slot
hebben wetenschappers de laatste tijd grote belangstelling voor de
zogenoemde n-3 vetzuren, bijvoorbeeld in relatie tot de hersenen: zowel de
ontwikkeling ervan bij ongeboren kinderen als het behoud van cognitieve
functies bij bejaarde mensen. De relatie met de ziekte van Alzheimer wordt
ook nadrukkelijk in het onderzoek betrokken.
Voor meer informatie kunt
u uiteraard contact met mij opnemen via telefoonnummer 030 69 44 386 of via
e-mail (vitamine@voeding.tno.nl).
Met vriendelijke groet,
Angela
Ir. Angela Severs
manager Vitamine Informatie Bureau