IQ PRODUCTS

Nieuwe Legionella test geeft snel resultaat

One liner:
IQ Products heeft een snelle test voor Legionella ontwikkeld die al in enkele uren een betrouwbaar resultaat geeft; daardoor kunnen gezondheidsrisico's van een Legionella-besmetting en eventuele financiële risico's, beperkt worden.

Persbericht:
Biotechbedrijf IQ Products uit de stad Groningen heeft een nieuwe test voor de detectie van Legionella ontwikkeld die veel sneller resultaat geeft dan de bestaande Legionella-testen. De test, MicroDetect(r), is bedoeld om binnen enkele uren een Legionella besmetting van water aan te tonen en is gebaseerd op het aantonen van specifiek Legionella DNA. De test is daardoor niet alleen snel, maar tevens gevoelig en zeer specifiek. Dit betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bestaande methode die pas na twaalf dagen een definitief resultaat geeft. De nieuwe test is door IQ Products ontwikkeld in een nauwe samenwerking met Waterlaboratorium Noord te Zuidlaren, een gespecialiseerd laboratorium waar reeds op grote schaal Legionellatesten worden uitgevoerd.

Legionella, de bacterie die de Veteranenziekte (Legionellose of Pontiac Fever) veroorzaakt, is inmiddels berucht geworden door een aantal uitbraken zoals twee jaar geleden in Bovenkarspel, waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De bacterie kan verspreid worden via aërosolen (waterdruppels) van waterreservoirs, zoals boilers, verdampers, waterleidingssystemen, airco's en
luchtbehandelings-installaties zoals koeltorens, verdampings-condensors en bevochtigers.

Sinds de invoering van de 'Tijdelijke Regeling Legionella Preventie Leidingwater', in 2000 van kracht, zijn eigenaren van gebouwen verplicht een risico-evaluatie van de watersystemen in hun faciliteiten uit te voeren. Dit betekent dat dusdanige maatregelen getroffen dienen te worden zodat in principe geen Legionella-bacteriën in de systemen aanwezig kunnen zijn. Om dergelijke Legionella-besmettingen te detecteren, worden door gekwalificeerde laboratoria op grote schaal Legionella-testen uitgevoerd. De huidige testmethode die dergelijke laboratoria uitvoeren bestaat uit het kweken van de eventueel in watermonsters aanwezige bacteriën. Deze methode is zeer tijdrovend, namelijk 12 dagen. Gedurende deze lange periode is er grote onzekerheid over de testuitslag. Er bestaat dan ook zowel bij de testlaboratoria als bij de te testen instellingen een sterke behoefte aan snellere en betrouwbare Legionella-testen.

Met de nieuwe MicroDetect(r) test van IQ Products kunnen Legionella-besmettingen veel sneller en betrouwbaarder worden gedetecteerd, waardoor risico's van besmetting van personen gereduceerd worden. Instellingen zoals ziekenhuizen, zwembaden, sauna's, campings, etc. waar Legionella wordt gevonden, worden vaak geconfronteerd met tijdelijke sluiting van (een deel van) het complex om de watersystemen te reinigen. Met de nieuwe
MicroDetect(r) Legionella test is de uitslag van de test bekend binnen enkele uren. Dit kan gezondheidsrisico's helpen voorkomen en ook vervelende maatregelen en kosten besparen.

De nieuwe Legionella-test is geschikt voor het kwantitatief testen van Legionella in water. De test is gebaseerd op beproefde en moderne biotechnologische technieken, waarmee de hoeveelheid genetisch materiaal (DNA) van Legionella-bacteriën kan worden aangetoond. IQ Products verkoopt reeds op basis van deze technieken virus-testen aan medische laboratoria over de gehele wereld. De MicroDetect(r) Legionella test is vanaf heden commercieel verkrijgbaar voor erkende en gespecialiseerde laboratoria.

Contactpersonen:
IQ Products: Nico van Schoot, Manager New Business Development,
050 5757000, 06 51937261;
Waterlaboratorium Noord: Gerhard Wübbels, Werkveldmanager Biologie,
050 4022121

IQ Products, Zernikepark 6b, 9747 AN Groningen.

20 feb 01 16:44