Persbericht
Utrecht, 20 februari 2001

OPTA wint rechtszaak tegen KPN, maar:
NEDERLAND VERDER ACHTEROP MET INTERNET TEGEN VAST TARIEF DOOR

ONDUIDELIJKHEID INVOERINGSDATUM

De rechter is het met OPTA eens dat KPN het dure systeem van telefoontikken moet afschaffen voor ISDN-internetverkeer. Deze uitspraak deed de Rotterdamse arrondissementsrechtbank afgelopen vrijdag. De toezichthouder voor de telecomsector had al eerder gezegd dat het vaste maandbedrag voor internetten er moet komen. Wat nog ontbreekt is een ingangsdatum en een dergelijk tikkenvrije model voor analoge telefoonverbindingen. Een beslissing over 'gewone' lijnen wordt in juli van dit jaar verwacht.

"Een vast tarief voor de verbinding via de telefoonlijn is in het belang van iedere internetgebruiker. Het is aan KPN om zo spoedig mogelijk met een aanbod te komen. We verwachten dat Nederland het voorbeeld van Groot-Brittannië zal volgen. De kosten die KPN nu in rekening brengt, zijn onbetaalbaar. Met de uitspraak van de rechter is het voor KPN moeilijker toevlucht te nemen tot haar vertragingstaktiek. Ik zie geen reden waarom KPN dit model ook niet op korte termijn voor analoge lijnen kan aanbieden. Pas dan zal het gross van de Nederlandse internetgebruikers profijt hebben van deze uitspraak.", aldus Anders Eriksson, directeur van AOL Benelux, in Nederland onder meer actief met CompuServe en Instant Messenger. "Zo blijft internet in Nederland duur en raken we verder achterop." OPTA moet zich volgens hem houden aan de gestelde deadline en ervoor zorgen dat KPN internettoegang zonder telefoontikken voor álle verbindingen mogelijk maakt.

In de VS bieden telefoonmaatschappijen al jaren internetverbindingen tegen een vast tarief onder de noemer 'unmetered', wat aantoonbaar tot een enorme groei van het internetgebruik leidde. Ook in Groot-Brittannië wint 'onbemeterde' toegang terrein. Regelmatig surfen, e-mailen of chatten betekent niet meer automatisch een hoge telefoonrekening. In Nederland betalen internetgebruikers tikken. Als gevolg daarvan beperken zij hun tijd online en dat remt de ontwikkeling van internet en de mogelijkheden die het biedt. Zowel de Nederlandse internetgebruiker als de Nederlandse economie trekken hierdoor aan het kortste eind.

In mei 2000 nam OPTA, als tweede telecom-toezichthouder in Europa, een beslissing over onbemeterde internettoegang. Desondanks wist KPN het proces van daadwerkelijke invoering te vertragen. Inmiddels zijn in Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië vergelijkbare besluiten genomen en hebben deze landen ons ingehaald.

AOL Benelux is onderdeel van AOL Europe, de grootste multinationale internet, online en e-commerce service provider met meer dan 2.400 medewerkers. AOL Europe voert de merken AOL, CompuServe, Netscape Online, Instant Messenger in negen landen en in vier talen. AOL biedt het hele gezin toegang tot de online wereld met interactieve opleidingen, entertainment, financieel nieuws en informatie. CompuServe en Instant Messenger zijn een merknamen van AOL Benelux. CompuServe biedt een betrouwbare internetverbinding en gebruiksvriendelijke diensten als eigen Nederlandstalige software, actuele content, ouderlijk toezicht en discussieforums. Instant Messenger zorgt voor directe online communicatie met vrienden, familie en collega's, waar ook ter wereld.

# # #