Gemeente Enschede

Gemeenteraad akkoord:
Enschede, 20 februari 2001

De gemeenteraad is akkoord gegaan met de tijdelijke verplaatsing van de warenmarkt naar de Oude Markt en omgeving. Een raadsvoorstel met die strekking is op maandag 19 februari met overgrote meerderheid aanvaard. Eerder had het college een compromis bereikt met de Marktbond.

De Oude Markt en aangrenzende straten hebben als voordeel dat er een goede fysieke aansluiting is met het kernwinkelapparaat. Er is bovendien geen verlies van parkeergelegenheid. Belangrijk is verder dat de keuze voor dit gebied ook de goedkeuring van de private partijen binnen het centrummanagement heeft.

Als tijdelijke locatie is het volgende gebied aangewezen: Oude Markt, Van Loenshof, Langestraat, Marktstraat, Klokkenplas, Brammelerstraat plus de omgeving.

Er moet voldoende ruimte zijn voor redvoertuigen, vluchtwegen en ruimte die nodig is om eventueel brandoverslag te voorkomen. Een straat moet minimaal 9 meter breed zijn. Deze breedte geeft de beperking aan van de mogelijkheden in de binnenstad.

Begin volgende maand moet een overeenkomst worden gesloten over de concrete inrichting van de markt, inclusief garanties voor de veiligheid en de toegankelijkheid van de binnenstad ook bij de opbouw en de afbouw. De gemeente stelt eenmalig 100.000,- beschikbaar aan het centrummanagement voor promotionele activiteiten. Het gereedmaken van de Oude Markt voor de warenmarkt gaat ongeveer 6 weken duren. Uiterlijk 3 april a.s. zal de eerste warenmarkt plaatshebben op de Oude Markt.