| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Presentatie Anti-Kernwapenmanifest

P E R S B E R I C H T
Landelijk Beraad Vredesorganisaties (LBVO)
Op woensdag 21-2-2001 is het Anti-Kernwapenmanifest aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken de heer Hessing. Bij de presentatie waren aanwezig mevrouw van Ardenne van het CDA, de heer Hoekema van D'66, Koenders van de P.v.d.A, Ha van Bommel van de SP. De fractievoorzitter van GroenLinks Paul Rosenmoller was ook geinteresseerd en nam het manifest in ontvangst.
Elise Leijten ldi van Akties tegen Kernwapens trad op als klokkenluider, Peter Davids van de Wereld Federalisten Beweging Nederland en Rob Boogert toonden het manifest op groot voormaat aan het publiek. Adrienne van Melle lid van Vrouwen voor Vrede droeg het juk waarop twee kernraketten waren gemonteerd. Jan Slop voorzitter van het Landelijk Beraad Vredesorganisaties stelt het dubbelbesluit van de Nederlandse regering onder kritiek: De Nederlandse regering houdt vast aan de nucleaire doctrine van de NAVO en tegelijktertijd streeft zij de NPV ontwapeningsagenda na. Mient Jan Faber van het Interkerkelijk Vredesbeaard stelde de regering in de brief van IKV/Pax Christi voor de keuze te kiezen voor Bush of Lubbers.
Met uitzondering van de VVD en het CDA stelden de kamerleden van D'66, P.v.d.A, SP en GroenLinks tijdens het Algemeen Overleg over het NAVO nucleair beleid en het Paragraaf 32"rapport" kritische vragen bij het dubbelsbesluit. Hoekema karakteriseerde het proces als een anti-climax.De Nederlandse regering mag niet weglopen voor haar veratnwoordelijkheid om openheid te verschaffen over de locatie van de tactische kernwapens. Koenders vond het resultaat uiterst teleurstellend. Hij gaat er volgens hem om het Non-Proliferatie Verdrag te vertalen in NAVO-beleid. Het CDA kan volgens mevrouw van Ardennen leven met de spanning tussen het vasthouden aan de kernbewapening en de nucleaire doctrine van de NAVO en de belofte van nucleair ontwapenen zoals dit is vastgelegd in de NPV-toetsingsconferentie. Dit in tegenstelling tot Harry van Bommel: de Nederlandse regering laat hier de mogelijkheid liggen van nucleaire ontwapening, als een eerste stap naar totale ontwapening. GroenLinks kiest zich in zelfde bewoordingen uit: Uitgangspunt moet zijn de afschaffing van de vernietigingswapens. In dit kader vroeg hij aan de minister of hij nu van de kernwapen-eens af wilde ja, of neen.
De beantwoording van de beide bewindslieden was zeer mager. De enige repliek van van Aartsen luidde: "Wij zijn in het kader van het "paragraaf 32"rapport niet zover gekomen als wij wilden. Wij zijn zover gekomen als wij zijn gekomen" Dat was in hoofdlijnen het antwoord van de regering. Wij moeten nu eenmaal accepteren dat wij lid zijn van het bondgenootschap aldus minster de Grave. Harry van Bommel merkte fijntjes op dat het toch wel een klucht is dat wij aan de ene kant weten waar de kernwapens liggen en de regering tegelijkertijd op basis van het NAVO-voorlichtingsbeleid de informatie waar de burgers recht op hebben achterhoudt. Een lichtpuntje in deze zaak: De minster erkent dat twee op Volkel gestationeerde squadrons "dual-capable" zijn Daarmee zegt de minster met zoveel worden dat dit geen geheim meer is. Een ding is wel duidelijk de strijd tegen kernwapens moet doorgaan. Dat was met name de conclusie van de overige delegatieleden Carolien van de Stadt (WILPF) en Wiilemnijn van der Werf ( Tribunaal voor de Vrede)
Namens het Landelijk Beraad Vredesorganisaties J.Slop
Begoniastraat 24, 1511 ER Oostzaan
Tel. 075 - 684 1881
[Het manifest zelf is beschikbaar in de Kernwapenrubriek. Red. dDH]

_____
menu | dDH