GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 21 februari 2001 11:07
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks en de WAO

(21 februari 2001)

Vanmorgen opende Trouw met een opvallend bericht over GroenLinks en de WAO. Het bericht is gebaseerd op een interview met Ab Harrewijn. Harrewijn wil bij het bericht in Trouw graag enkele correcties en nuanceringen aanbrengen.
1. Er is geen sprake van een GroenLinks standpunt. Het interview is een discussiebijdrage in het proces waarin de commissie Donner met voorstellen zal komen. Na kennisname van die voorstellen en het daarop volgende SER-advies zal GroenLinks haar standpunt innemen.


2. GroenLinks wil WAO-ers die een overheidsbaan weigeren niet 'straffen' met een val in de bijstand. In het interview is juist te lezen dat ik wil voorkómen dat mensen in de bijstand komen. Dit in commentaar op het CNV-plan waar gedeeltelijk arbeidsongeschikten en zij die op termijn weer herstellen in een WW-achtige uitkering komen. Als reïntegratie niet slaagt zou op den duur bijstand volgen. Dat noem ik onwenselijk. Als alternatief kom ik met twee mogelijkheden. a. Je keurt iedereen na 2 jaar alsnog voor de WAO, en beloont ze als ze daarna nog werk vinden; of b. Je biedt WAO-ers die nog kunnen werken een baangarantie van de overheid met een uitkeringspercentage van 70 of 75 procent van het oude loon.

Dit zijn twee gedachtelijnen die verder uitgewerkt moeten worden. Dus absoluut geen standpunt waar huidige WAO-ers van wakker zouden moeten liggen.

Ab Harrewijn


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -