Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over Rapportage inburgering
Een parlementair stuk bij het onderwerp Inburgering 21 februari 2001
Deze brief bevat een verslag van het vervolgonderzoek naar de wachtlijsten voor taallessen per 1 december 2000 en een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de omvang en de kenmerken van de migranten die zich voor inwerkingtreding van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) in Nederland hebben gevestigd, de zogenaamde Oudkomers.
Wachtlijsten taallessen
Uit metingen van de onderzoeksbureaus CINOP en Regioplan bleek dat er in de zomer van 2000 10.000 mensen op een wachtlijst voor taalonderwijs stonden. Op 1 december bleek dat 66% niet meer op de wachtlijst staat. Dit percentage zegt echter niets over de daadwerkelijke cursusdeelname en het succesvol afronden van een cursus. De intensieve aanpak van het wegwerken van de lijsten heeft de animo voor taallessen wel vergroot.
Oudkomers en inburgering
Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft berekend dat 464.000 personen in aanmerking komen voor een inburgeringsprogramma. Deze personen hebben een slechte beheersing van de Nederlandse taal en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De vraag die nu beantwoord moet worden is wie van de groep welk aanbod moet krijgen, gelet op zijn specifieke vraag en behoefte. Daartoe zal het kabinet op basis van de nu bekende gegevens een notitie oudkomersbeleid opstellen.
De Taskforce Inburgering
De afgelopen periode heeft de Taskforce prioriteit gegeven aan het wegwerken van de wachtlijsten voor taallessen van oudkomers. Op basis van de ervaringen zal een voorstel gedaan worden voor een structurele aanpak van het wachtlijstbeleid en -beheer. In opdracht van de Taskforce zijn er twee duale trajecten gestart waarin taal- en beroepsonderwijs en werk gekoppeld zijn. Een voorbeeld hiervan is de pilot binnen TNT Postgroep N.V. waar een deel van het inburgeringsprogramma op de werkplek zelf wordt uitgevoerd.


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***