European Commission

P/01/36

Brussel, 22 februari 2001
6298/01 (Presse 58)
P 36/01
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de nieuwe Raad van Ministers in Bosnië en Herzegovina

De Europese Unie is verheugd over het feit dat er vandaag in Bosnië en Herzegovina een nieuwe raad van ministers is gevormd. De EU spreekt haar hoop uit dat dit de hervormingsgezinde regering zal zijn die Bosnië en Herzegovina nodig hebben, meer dan vijf jaar na de ondertekening van de Dayton/Parijs-akkoorden en bijna vier maanden na de vorige verkiezingen.

De EU dringt er bij de nieuwe raad van ministers op aan onverwijld de ingrijpende hervormingen door te voeren die nodig zijn om de sociale en economische situatie in het land te verbeteren, en de hele bevolking van Bosnië en Herzegovina ten dienste te staan. De Unie spoort de nieuwe regering tevens aan maatregelen te treffen om medio 2001 te voldoen aan alle voorwaarden die zijn vastgelegd in de afgelopen voorjaar opgestelde leidraad van de EU, aan de hand waarvan Bosnië en Herzegovina, zoals tijdens de Top van Zagreb gememoreerd, geleidelijk naar Europese integratie kunnen toewerken. De EU staat klaar om Bosnië en Herzegovina bij deze inspanningen te helpen.

De Unie roept alle politieke partijen in Bosnië en Herzegovina op om de verkiezingsuitslag te respecteren, en verwacht geen verdere vertragingen bij de vorming van de regeringen op alle overige niveaus, of bij de verkiezing van afgevaardigden in het Volkerenhuis op het niveau van de Federatie en dat van de staat.

De EU blijft de hoge vertegenwoordiger steunen in zijn streven om aan de uitvoering van de Dayton/Parijs-akkoorden bij te dragen.