Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

22 februari 2001

Traxx zet reizigers met een handicap in de kou

Meer dan 15.000 reizigers met een handicap dreigen op 1 maart hun vervoersvoorziening te verliezen omdat Traxx dan haar dienstverlening wil gaan beperken. Traxx, onderdeel van Connexxion, heeft de Tweede Kamer meegedeeld stevig te willen snoeien in de dienstverlening als minister Vermeend van Sociale Zaken geen extra geld beschikbaar stelt. Vermeend lijkt dit niet van plan te zijn. Hij wil Traxx aan de gemaakte afspraken houden. De CG-Raad steunt de minister hierin, ook als het tot een rechtzaak komt.

Traxx behoort te rijden vanaf het punt waar de vervoersvoorziening van de gemeente ophoudt. Gemeenten hebben, op basis van de Wet voor-zieningen gehandicapten, een vervoersplicht binnen hun gebied. Door de aangekondigde maatregelen van Traxx ontstaan er echter allerlei 'spookgebieden' waar mensen niet meer vervoerd worden. Ook biedt Traxx niet langer rechtstreeks vervoer aan mensen die niet in een rolstoel zitten en om medische redenen geen gebruik kunnen maken van het regulier openbaar vervoer. Bovendien wil Traxx niet meer rijden als de reis niet van of naar de gemeente van de reiziger gaat. Ten slotte biedt Traxx geen alternatief vervoer meer bij extreem lange reistijden met het bestaande openbaar vervoer.

Deze maatregelen zijn absoluut onaanvaardbaar voor de CG-Raad. Traxx dupeert meer dan de helft van de ruim 30.000 pashouders. Zonder de reizigers tijdig te informeren en met vrijwel directe ingang. De reizigers hebben toch al regelmatig problemen met Traxx: de tariefstelling is vaak onduidelijk, rekeningen komen erg laat of kloppen niet en de assistentieverlening aan rolstoelers is beperkt.

Over al deze zaken is voortdurend overleg geweest tussen het ministerie van Sociale Zaken, Traxx en de CG-Raad. De maatregelen van Traxx komen voor zowel de CG-Raad als het ministerie als een onaangename verrassing. Met spanning ziet de CG-Raad uit naar het ingelaste onderhoud dat Vermeend vanmorgen heeft met Traxx.