FNV BONDGENOTEN

Vakbonden stellen ultimatum CAO Metaal & Techniek

Vakbonden stellen ultimatum CAO metaal & techniek

Acties mogelijk vanaf 1 maart

De vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie) hebben vandaag een ultimatum gesteld aan de werkgevers in de sector metaal & techniek. Sinds de laatste onderhandelingsronde op 7 februari ligt het overleg over de CAO stil. Werkgevers hebben een eindbod neergelegd. Het eindbod is in de weken daarna massaal afgewezen door de leden van de bonden. Het ultimatum loopt af op woensdag 28 februari middernacht. De leden willen dat het eindbod van tafel gaat. Als de werkgevers daaraan geen gehoor geven en niet tegemoet komen aan de voorstellen van de vakbonden dan volgen vanaf 1 maart acties en mogelijk stakingen.

Voor de werknemers in de sector is het belangrijk dat er afspraken komen die een combinatie van werk & privé mogelijk maken. Bijvoorbeeld door een goede scholingsregeling binnen werktijd (in ieder geval op kosten van de baas) een regeling voor karweiwerk (werk op locatie, waardoor veel gereisd wordt), grenzen aan extreme werktijden, een goede beloning voor werken in de avond en nacht, een consignatieregeling (pieperdiensten), een loonsverhoging van 2 keer 4 procent en per jaar een uitkering van f 1.000 en door overwerk niet meer verplicht te stellen. Deze onderwerpen zijn in het eindbod van werkgevers niet terug te vinden. Voor de werknemers zijn ze juist cruciaal.

Vorige week hebben de vakbonden besloten om afzonderlijke werkgevers te vragen een plaatsvervangende bedrijfscao te tekenen waarin bovenstaande afspraken wel voorkomen. Inzet van de bonden blijft een tweejarige CAO voor de hele sector.