Milieudefensie

Persbericht

Overheid maakt potje van regelgeving en handhaving

S.E.Fireworks had geen geldige milieuvergunning

Amsterdam/Enschede, 23 februari 2001 --- De twee milieuvergunningen (1997 en 1999) van S.E.Fireworks zijn nooit in werking getreden omdat er geen bouwvergunning was. De gemeente Enschede is schromelijk tekort geschoten door niet na te gaan of S.E. Fireworks over een geldige milieuvergunning beschikte.

De veertien zeecontainers voor de opslag van vuurwerk zijn zonder bouwvergunning op het terrein van S.E.Fireworks geplaatst. Volgens artikel 20.8 van de Wet milieubeheer treedt in een dergelijke situatie de verleende milieuvergunning niet in werking tot het moment dat de bouwvergunning is verleend. Dit heeft automatisch tot gevolg dat de voorschriften van de milieuvergunning dan ook niet in werking treden.

Dit ontdekte Marcel Middelkamp, die door Milieudefensie en Stichting Wijkraad Enschede- Noord was ingeschakeld om de rijksrapportages over de vuurwerkramp te bestuderen. In de conclusies van de rijksrapportages komt dit feit echter niet naar voren.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit zeer waarschijnlijk over het hoofd gezien. Het OM heeft de twee directeuren van S.E.Fireworks het overtreden van de voorschriften uit de milieuvergunning ten laste gelegd. Dat is niet mogelijk omdat die voorschriften nog niet in werking waren getreden. Daardoor is de kans groot dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard bij het dagvaarden van de twee directeuren.
Het OM had S.E. Fireworks ten laste moeten leggen dat ze zonder rechtsgeldige in werking getreden milieuvergunning vuurwerk heeft opgeslagen en bewerkt.