Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-02-2001

Ultimatum gesteld: Metaaltechniek mogelijke staking vanaf 1 maart

De CNV Bedrijvenbond, De Unie en FNV Bondgenoten, hebben vanochtend gezamenlijk de werkgevers in de sector Metaaltechniek een ultimatum gesteld. Sinds de laatste onderhandelingsronde op 7 februari ligt het overleg over de cao stil. De werkgevers hebben toen een eindbod neergelegd. In de weken daarna is dit eindbod massaal afgewezen door de leden van de drie bonden. Het ultimatum loopt woensdag 28 februari om middernacht af. Geven de werkgevers tussentijds geen sjoege, en willen ze niet tegemoet komen aan de eisen van de vakbonden, dan volgen vanaf 1 maart acties en mogelijk zelfs algehele stakingen.

Voor de werknemers in de sector is het belangrijk dat er afspraken komen die een combinatie van werk en prive mogelijk maken. Bijvoorbeeld door een goede regeling voor scholing binnen werktijd (eventueel buiten werktijd, maar in ieder geval door de werkgever betaald).
Ook is een regeling noodzakelijk voor karweiwerk (werk op locatie waardoor veel reistijd bij de werktijd op komt), er moeten grenzen worden gesteld aan extreme werktijden, een goede beloning voor werken in de avonduren en 's nachts, een consignatieregeling (pieperdiensten), een loonsverhoging van 2 keer 4 procent en bovendien per cao-jaar een uitkering van 1.000 gulden en overwerk moet niet langer verplicht kunnen worden gesteld. Deze onderwerpen zijn in het eindbod van de werkgevers niet terug te vinden. Voor de werknemers zijn ze juist cruciaal.

Vorige week hebben de vakbonden besloten om afzonderlijk werkgevers te vragen een plaatsvervangende bedrijfs-cao te tekenen waarin op bedrijfsniveau bovenstaande afspraken wel voorkomen. Inzet van de bonden blijft overigens een cao voor de gehele sector.

Nadere inlichtingen:

Annemiek Bezemer
030 - 6348 213
Wouter de Jong
030 - 6348 243