Politiebericht Friesland: Friesland 27-02-2001 Politieberichten van 26/2 (13.00 uur) t/m 27/2 (07.00 uur)

Gorredijk: brand sauna
Maandag omstreeks 11.30 uur brak brand uit in de sauna aan de Stationsweg. De brand was ontstaan in het Turks bad en vermoedelijk was kortsluiting de oorzaak. De brandweer heeft het vuur geblust. De schade bleef beperkt.

Sneek: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 13.50 uur werd bij de Schoenenreus aan de Wijde Burgstraat een winkeldiefstal gepleegd. Een 39-jarige inwoner van Sneek nam een paar voetbalschoenen weg en liep daarmee de winkel uit. Toen het alarm afging, werd de verdachte buiten de winkel door het personeel aangehouden. Een 20-jarige inwoner van Sneek deed namens het winkelbedrijf aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en daarna werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Sneek: diefstal taxibord
Van zaterdag op zondag werd van een taxi van Arriva de lichtbak `Taxi` gestolen. De taxi stond in de vroege morgenuren in de Markstraat in Sneek geparkeerd. Toen de chauffeur na ongeveer 6 minuten bij zijn auto terugkwam bleek de lichtbak te zijn gedemonteerd. De chauffeur, een 20-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Scharsterbrug: agressief rijgedrag
Zaterdag omstreeks 13.00 uur reed een 37-jarige inwoner van Langweer met zijn auto over de Scharren tussen Huis ter Heide en Scharsterbrug. Een bestuurder van een personenauto, een zwarte Mercedes, reed vlak achter hem. De bestuurder gaf daarop even een teken met zijn remlichten om meer afstand te houden. Plotseling werd hij ingehaald door de bestuurder van de Mercedes, die hem daarop tot stoppen dwong. Nadat beide auto`s tot stilstand waren gekomen, wilde de bestuurder van de Mercedes verhaal halen. Op het laatste moment werd hij teruggeroepen door een vrouw, die bij hem in de auto zat. Daarop is hij met hoge snelheid weggereden in de richting van Scharsterbrug. De bestuurder van een blauwe Peugeot personenauto, die achter de Mercedes heeft gereden, moet getuige van dit voorval geweest zijn en de politie wil graag in contact komen met deze bestuurder. De bestuurder van de Mercedes betrof een blanke man, tussen de 20 en 30 jaar oud, lengte
1.70 1.75 meter, sprak Fries, tevig postuur, blond kort haar met slagen. De man had een snor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: oplichting
Maandag omstreeks 16.20 uur werd in het belastingkantoor aan de Tesselschadestraat een 23-jarige inwoonster van Bolsward aangehouden. De vrouw, Angolese nationaliteit, wilde met een vals (Portugees) paspoort een sofi-nummer aanvragen om zo in Nederland aan het werk te kunnen gaan. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens het onderzoek verklaarde zij dat zij het paspoort in Amsterdam had gevonden. Het paspoort werd in beslag genomen. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: inbraak shoarmazaak
Maandag tussen 02.45 en 14.00 uur werd ingebroken in een shoarmazaak aan de Zuidkade. Het slot van de voordeur werd vernield. Uit het bedrijf werden een magnetron, vier schemerlampen en drie kilo shoarmavlees weggenomen. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Ouwsterhaule: schennispleger
Maandag tussen 15.15 en 16.00 uur werd op de Haulstersingel door een onbekende man schennis der eerbaarheid gepleegd ten overstaan van twee 13-jarige meisjes uit Ouwsterhaule. De eerste `kennismaking` vond plaats bij het tunneltje van de Sewei. De man stond daar zogenaamd te plassen. De man stond in de richting van de kinderen gekeerd. De kinderen zijn de man voorbij gereden. Op de Haulstersingel werden zij weer door de man in de auto ingehaald, die daarop zijn auto verderop parkeerde. De meisjes zijn toen een aldaar gelegen bospad opgefietst en zagen toen plotseling de man weer in het bos lopen. Zij durfden daarop niet verder en spraken een vrouw aan, die daar liep met haar hond. Gedrieën hebben zij toen gewacht, waarna de man is verdwenen. Het betrof hier een blanke man, leeftijd 25 tot 30 jaar, kort donkerblond haar, smal bleek gezicht met bolle wangen, normaal postuur, lengte tussen de 1.75 en 1.85 meter. De man droeg een witte trui met donker band op de borst, zwarte broek en had een donkerkleurige bril met ronde glazen op. Hij reed in een licht blauwe stationwagen.

Appelscha: caravanbrand
Maandag omstreeks 20.10 uur brak brand uit in een caravan, die geparkeerd stond op een parkeerplaats aan de Wester Es. De brand is waarschijnlijk aangestoken. De brandweer heeft het vuur geblust. De caravan brandde voor het grootste gedeelte uit. In caravan lag allerhande troep opgeslagen. De eigenaar van de caravan is niet bekend. Door de gemeente zal het wrak worden opgeruimd.

Leeuwarden: fietsen station
Afgelopen week zijn bij het NS-station weer 40 fietsen weggehaald, die niet in de daarvoor bestemde houders waren geplaatst. 18 eigenaars haalden hun vervoermiddel weer op. Inmiddels zijn in totaal 4098 fietsen verwijderd, waarvan er 2273 weer naar de eigenaars terug gingen. 1040 fietsen werden verkocht.

Joure: aanrijding met drank
Dinsdag omstreeks 03.05 uur vond op het verkeersplein `Joure` een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bestelauto. Een 25-jarige inwoner van Uitwellingerga reed met zijn personenauto tegen een voor hem rijdende bestelauto, die bestuurd werd door een 20-jarige inwoner uit het Poolse Biala. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De inwoner van Uitwellingerga bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 750 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Franeker: snelkraak
Dinsdag tussen 03.30 en 04.00 uur werd ingebroken in het benzinestation aan de Burgemeester J. Dijkstraweg. De ruit in de voordeur werd met een tegel vernield. Ook de ruit in de deur naar het kantoor moest het ontgelden. Er werden sigaretten en shag weggenomen. De waarde van het ontvreemde is nog niet bekend. De eigenaar een 42-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272