European Union

EU - Estonia : Association Council / 4th meeting Press Release: Brussels (27-02-2001) - Press: 71 - Nr: 807/01


Brussel,
27 februari 2001

UE-EE 807/01 (Presse 71)

(OR. en)

VIERDE ZITTING VAN DE ASSOCIATIERAAD

VAN DE EUROPESE UNIE EN ESTLAND

(Brussel, 27 februari 2001)

GEZAMENLIJKE MEDEDELING AAN DE PERS


1. De Associatieraad EU-Estland heeft op dinsdag 27 februari 2001 zijn vierde zitting gehouden. De zitting werd voorgezeten door de heer Toomas Hendrik ILVES, minister van Buitenlandse Zaken van Estland. Mevrouw Anna LINDH, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie, stond aan het hoofd van de delegatie van de Europese Unie. De heer Günter VERHEUGEN, het voor de uitbreiding bevoegde lid van de Commissie, en de heer Frans VAN DAELE, permanent vertegenwoordiger van België bij de Europese Unie, maakten eveneens deel uit van de delegatie van de Europese Unie (trojkaformatie).
De Associatieraad verheugde zich erover dat de Europese Raad tijdens zijn bijeenkomsten in Feira en Nice opnieuw de prioriteit van het uitbreidingsproces heeft bevestigd, en memoreerde dat de Europese Raad van Nice verklaard heeft dat het nu tijd is om dit proces een nieuwe impuls te geven. In dit verband merkte de Associatieraad op dat de voor de verdere
toetredingsonderhandelingen uitgezette strategie, samen met de afronding van de Intergouvernementele Conferentie over de hervorming van de instellingen, de Unie in staat zal stellen om vanaf eind 2002 de landen die gereed zijn, als nieuwe lidstaten op te nemen.
Tegen die achtergrond bood de zitting van de Associatieraad een goede gelegenheid om de vooruitgang te evalueren die Estland geboekt heeft in het kader van de pretoetredingsstrategie, en zich te beraden op de prioriteiten voor de verdere werkzaamheden in het kader van de Europa-overeenkomst.

2. De Associatieraad bezag de stand van de voorbereiding van Estland op de toetreding in het licht van het laatste periodieke verslag van de Europese Commissie, dat in november 2000 is uitgebracht, het partnerschap voor de toetreding, dat in december 1999 is bijgewerkt, en het Estse programma voor de overname van het acquis, dat in mei 2000 is herzien. Wat de politieke criteria van Kopenhagen betreft, verheugde de Associatieraad zich over de stappen die Estland genomen heeft ter ondersteuning van de integratie van "niet-staatsburgers" in de maatschappij, waaronder de invoering van wijzigingen in de taalwet en de aanneming van het staatsintegratieprogramma voor niet-Esten, en moedigde hij Estland aan voort te gaan met de uitvoering van de taalwet overeenkomstig internationale normen en de Europa-overeenkomst.
De Associatieraad was ingenomen met de vooruitgang die Estland geboekt heeft bij de verbetering van de macro-economische stabiliteit en de invoering van een aantal structurele hervormingen, terwijl hij Estland aanmoedigde een voorzichtig begrotingsbeleid te voeren en de resterende structurele hervormingen af te ronden, met name die van de olieschaal-industrie, en de land- en pensioenhervormingen. De Associatieraad stelde met voldoening vast dat Estland bij de aanpassing van zijn wetgeving aan het "acquis" goede vooruitgang is blijven boeken, met name ten aanzien van de interne markt en het milieu. Hij moedigde Estland aan voort te bouwen op de reeds geboekte vooruitgang op het gebied van belastingheffing, douane, landbouw, visserij, milieu en regionaal beleid, en wees erop dat in de energiesector nog aanzienlijke inspanningen nodig zijn. De Associatieraad verzocht Estland voort te gaan met de hervorming van de overheidsdienst en de verbetering van het functioneren van de rechterlijke macht. Op het gebied van justitie en binnenlandse zaken moedigde de Associatieraad Estland aan de operationele capaciteit van en de coördinatie tussen de betrokken instanties te verbeteren, met name bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, met inbegrip van de drugshandel.
3. De Associatieraad stelde vast dat de uitvoering van de Europa-overeenkomst vlot verloopt en dat er op handelsgebied geen belangrijke problemen zijn gemeld. In dit verband nam de Associatieraad nota van de aanzienlijke toename van het aandeel van de EU in de totale uitvoer van Estland. De Associatieraad verheugde zich erover dat vanaf 1 juli 2000, door middel van wederzijdse autonome maatregelen, de resultaten worden uitgevoerd van de onderhandelingen over verdere bilaterale concessies inzake de handel in landbouwproducten. Hij nam er nota van dat de onderhandelingen over verdere bilaterale concessies voor verwerkte landbouwproducten, alsook voor vis en visserijproducten, op technisch niveau zijn voltooid. De Associatieraad nam nota van de belangstelling van Estland voor onderhandelingen over de beëindiging van de betaling van exportsubsidies voor landbouwproducten in het kader van de handel tussen de Gemeenschap en Estland.
De Associatieraad verheugde zich over de deelname van Estland, in overeenstemming met de desbetreffende besluiten van de Associatieraad, aan de volgende communautaire programma's: Socrates, Leonardo da Vinci, Jeugd en het Vijfde Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling. De Associatieraad nam er nota van dat Estland wenst deel te nemen aan andere programma's, zoals Cultuur 2000, Media plus, Douane 2000. De Associatieraad nam er voorts nota van dat de onderhandelingen over de deelneming van Estland aan het Europees Milieuagentschap zijn afgerond, en dat Estland na de ratificatie en de inwerkingtreding van de overeenkomst lid van het Milieuagentschap zal zijn.

De Associatieraad nam er nota van dat Estland bezorgd is over de nog onopgeloste mededingingsgeschillen over het zeevervoer in de Oostzee. De Associatieraad moedigde de betrokken partijen andermaal aan te blijven zoeken naar een oplossing voor het probleem.
De Associatieraad erkende de grote bijdrage die het PHARE-programma aan de ontwikkeling van Estland levert. Hij merkte op dat de pretoetredingssteun aan Estland en andere kandidaat-lidstaten vanaf 2000 aanzienlijk is gestegen, en verheugde zich over de indicatieve toewijzingen voor Estland in het kader van de nieuwe programma's inzake steun voor de landbouw en de plattelandsontwikkeling (SAPARD) en structuurbeleid (ISPA). Voorts wees de Associatieraad op de waardevolle bijdrage van de Europese Investeringsbank in de financiering van de ontwikkeling van alle productieve sectoren van de economie.
4. De Associatieraad wisselde van gedachten over een aantal internationale vraagstukken van gemeenschappelijk belang. Hij legde de nadruk op het belang van regionale samenwerking als middel om stabiliteit en betrekkingen van goed nabuurschap te bevorderen, en nam met voldoening nota van de bijdrage van Estland aan regionale samenwerkingsinitiatieven. Met name verheugde hij zich over de betrokkenheid van Estland bij de noordelijke dimensie van het EU-beleid, en in dit verband over de bijdrage van Estland tot de voorbereiding van de op 9 april te houden Ministersconferentie van Luxemburg en over zijn deelneming aan de Conferentie.

5. Concluderend sprak de Associatieraad zijn vertrouwen uit in de ontwikkeling van de betrekkingen in het kader van de Europa-overeenkomst, en benadrukte hij de cruciale rol die deze overeenkomst tot de toetreding van Estland tot de Europese Unie zal blijven spelen.