Persbericht

Amersfoort, 5 december 2000

Noordmans-lezingen op de ETH

VEENENDAAL In het voorjaar organiseert de Evangelische Theologische Hogeschool drie lezingen over de Nederlandse theoloog dr. O. Noordmans. Op deze avonden zullen zijn belangrijkste werken en thema s aan de orde komen, naast een korte verhandeling over de persoon zelf.

De lezingen zijn primair bedoeld voor de studenten aan de ETH, maar ook andere geĂŻnteresseerden zijn van harte welkom. De leiding van de ETH onderzoekt de mogelijkheden om jaarlijks een thema- of persoonstudie in de vorm van een lezing of seminar aan te bieden.

Dr. O. Noordmans (1871-1956) was van 1903-1943 predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij was een van de oprichters van de Bond van Nederlandse Predikanten en maakte van 1921-1928 deel uit van het hoofdbestuur van deze bond. Van 1931-1838 vervulde hij een leidende rol in de vereniging Kerkopbouw , waarin gewerkt werd aan vernieuwing van de kerk. In 1935 verleende de Rijksuniversiteit van Groningen hem een eredoctoraat in de theologie.

Ds. A. Jonkman, ETH-docent en mede-initiatiefnemer, zegt over de lezingen: "Noordmans als theoloog wijst ons een weg die de gerezen tegenstelling tussen reformatorischen en evangelischen kan overbruggen. Ondanks het feit dat zijn werken uit de eerste helft van de vorige eeuw stammen, heeft hij een hoge mate van actualiteit. Het belang van Noordmans is gelegen in diens nadruk op de actualiteit van het werk van de Geest. Het bijzondere was dat hij theologie bedreef vanuit de tijd die hij aan zag komen. Hij had een scherp zicht op de geschiedenis, en van daaruit op de geestelijke ontwikkelingen in de toekomst. We zouden ons meer in zijn werk moeten verdiepen, juist omdat hij schreef vanuit de Nederlandse context. Noordmans wijst wegen waarover je nu te weinig hoort. Ik ben zelf gegroeid in mijn geloofsleven door het bestuderen van Noordmans, het heeft mijn geloof verdiept."

Programma

27 februari Noordmans biografie en zijn plaats in de Nederlandse Theologie .

ds. A. Jonkman (NH-predikant en ETH-docent wijsgerige ethiek en moderne theologische ontwikkelingen).

6 maart Behandeling van Noordmans artikel Binnen de Pinkstercirkel .

prof. dr. M.J.G. van der Velden (Emeritus hoogleraar vanwege de NH-kerk, Universiteit Utrecht).

13 maart Behandeling van Noordmans boek Herschepping .

drs. J. Stelwagen (Nederlands Hervormd predikant te Veenendaal)

Elke bijeenkomst start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

Deelname

Opgave is noodzakelijk. Prijzen zijn excl. de prijs van een reader (circa ' 10,-).


- ETH-studenten: gratis


- Docenten ETH / ETS: gratis


- Oud-ETH-studenten: ' 25,- voor de drie lezingen

- ETS-cursisten: ' 25,- voor de drie lezingen


- Bezoekers: ' 40,- voor de drie lezingen

Informatie en opgave bij:

ETH, De Sterke Arm 2, 3901 ER te Veenendaal, 0318-554466, e-mail: eth@ebsveenendaal.nl, t.a.v. dhr. D. van Schepen.