Gemeente Rotterdam

Grondtransactie 110 woningen Sint Jacobserf

(27-2)Het College van B. en W. stelt de Gemeenteraad voor om, in de erfpachtsakte voor 110 woningen van woningcorporatie PWS aan het Sint Jacobserf, de bepalingen inzake "maatschappelijk gebonden eigendom" (MGE-bepalingen) te schrappen. Daarmee wordt herontwikkeling van deze woningen tot middeldure koopwoningen mogelijk gemaakt. Met deze transactie kunnen de al jaren in ontwikkeling zijnde plannen voor de ingrijpende verbetering van het woongebied Sint Jacobserf worden gerealiseerd.

PWS is erfpachter van het perceel grond aan het Sint Jacobserf waarop eind jaren '70 met overheidssubsidie woonappartementen zijn gerealiseerd. Met het doel om het verwerven van een eigen woning ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk te maken, is destijds voor de appartementen een MGE-regeling overeengekomen. Vanwege de inzakkende woningmarkt begin jaren '80 heeft PWS de woningen echter nooit verkocht, maar zijn ze met instemming van de gemeente verhuurd.

Begin jaren '90 is een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het complex, uitgaande van verhuur in de dure huursector. Herontwikkeling was noodzakelijk omdat er grote problemen waren met de sociale veiligheid van het complex.
De raadscommissies voor ROG en SVVH adviseerden in 1997 positief over het plan en stelde een gemeentelijke bijdrage van fl. 2,4 miljoen in het vooruitzicht. PWS zag desondanks in 1998 af van realisatie van dit plan en besloot het laagbouwdeel te verkopen aan een derde die het complex renoveert en daarna per woning verkoopt tegen marktcomforme prijzen. Dit past binnen het gemeentelijk beleid om meer dure woningen in de stad te bouwen. De staatssecretaris van Volkshuisvesting heeft toestemming gegeven voor de transactie.

Met het oog op deze transactie heeft PWS de gemeente gevraagd de MGE-bepalingen uit de erfpachtakte van 1978 te schrappen. De gemeente is hiertoe bereid op voorwaarde dat PWS een bedrag bijbetaalt in de grondprijs omdat de woningen worden omgezet van de sociale sector naar de middeldure sector. Dit leidt, overeenkomstig het Rotterdamse grondbeleid, tot een hogere grondwaarde. Op basis van de nu geraamde verkoopprijzen wordt een bijbetaling van
fl. 2.106.500 verlangd. PWS bestrijdt de bijbetaling, maar heeft het bedrag wel overgemaakt aan de gemeente in afwachting van een uitspraak van de rechter. Indien de rechter besluit dat bijbetaling niet rechtvaardig is, wordt het bedrag, inclusief de genoten rente, door de gemeente terugbetaald. Op deze wijze hoeft de uitvoering van het plan niet te worden opgehouden.

De raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken en de raadscommissie Stedelijke Vernieuwing en Volkshuisvesting hebben positief geadviseerd over het voorstel.