Agalev (Vlaanderen)

27 februari 2001

PERSMEDEDELING

Uitlatingen Roeland Raes: AGALEV

AGALEV veroordeelt de revisionistische uitspraken van Vlaams-Blok senator Roeland Raes. Hij staat sinds lang bekend als een verdediger van de ontkenning en/of minimalisering van de Holocaust. Sinds de wet van 23 maart 1995 vermeed hij nog openlijk voor zijn mening uit te komen omdat hij een vervolging vreesde. Blijkbaar slaagde de Nederlandse televisie erin hem toch eens zijn ware mening te laten uiten. En inderdaad, volgens Roeland Raes is de hele Holocaust-geschiedenis minstens zwaar overtrokken en was er zeker geen sprake van een georganiseerd plan om de joodse gemeenschap uit te roeien. Het masker is gevallen.

Voor Agalev vormen deze uitspraken in de eerste plaats een kaakslag voor de nabestaanden van de vele slachtoffers van de holocaust, joden zowel als homo s, zigeuners en politieke gevangenen. Precies ondermeer om dit te vermijden werd in 1995 de wet tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide uit de tweede wereldoorlog, goedgekeurd, nota bene ook door het Vlaams Blok.

Agalev dringt er bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding op aan, conform haar wettelijke bevoegdheid, klacht in te dienen tegen betrokken senator. Precies tegen dergelijke uitspraken werd deze wet gestemd.

Agalev vraagt een kordaat en duidelijk antwoord op deze provocatie. Zijn ontslag als ondervoorzitter van het Vlaams Blok voldoet voor ons niet omdat dit alleen tot doel heeft het Vlaams Blok zelf te beschermen tegen mogelijke gevolgen. Of is het kenmerkend voor het Vlaams Blok om enerzijds de wet van 95 te stemmen om vervolgens haar senator niet te vragen zijn mandaat ter beschikking te stellen als hij deze wet overtreedt?

Meryem Kaçar Frans Lozie

Agalev-senator Agalev-fractievoorzitter

0496.44.53.65 0477.37.43.94