Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten d.d. 27 februari 2001

Assen, 27 februari 2001
Persberichtnummer 01-018



Vergunning voor motorsportterrein Zuidwolde
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de vergunning, op grond van de Wet milieubeheer, voor de Motorcrossclub Zuidwolde. De gevraagde vergunning voldoet aan het provinciaal beleid voor motorsportterreinen, zoals beschreven in het POP en daarnaast aan de wettelijke regels voor milieuhygiëne. De vergunning wordt nu zes weken ter inzage gelegd. Het motorsportterrein ligt naast de rijksweg N48 tussen Hoogeveen en Ommen. De vergunning is zowel bedoeld voor de (bestaande) inrichting van het terrein als de crossactiviteiten.
In februari 1999 verleenden gedeputeerde staten al eerder een vergunning. Nadat omwonenden en een aantal belangenorganisaties beroep aantekenden, vernietigde de Raad van State deze vergunning in juni vorig jaar. Volgens de Raad had de provincie moeten beoordelen of er een milieueffectrapportage (m.e.r.) nodig was geweest bij de aanvraag van de milieuvergunning. In juli 2000 nam de provincie alsnog een zogeheten m.e.r. beoordelingsbesluit, er werd besloten dat een milieueffectrapport overbodig was. Dit beoordelingsbesluit is bij de oorspronkelijke vergunningaanvraag uit 1998 gevoegd en opnieuw in procedure gebracht. In september 2000 stelde de provincie de ontwerp-vergunning vast. De bedenkingen die hier tegen werden ingediend waren grotendeels gelijk aan die van de eerdere vergunningaanvraag en zijn alle ongegrond verklaard.

(Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Annet Terpstra van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365263)

Geen aanvulling op Tijdelijke referendumwet
Het college van GS ziet geen aanleiding om een aanvulling te maken op de Tijdelijke referendumwet (Trw), die de Tweede Kamer begin februari jl. heeft aanvaard. In de Trw staat o.a. dat de provincie een raadgevend correctief referendum moet organiseren als de bevolking hiertoe het initiatief neemt en als aan de voorwaarden is voldaan. Het referendum volgens deze Trw heeft een adviserend karakter. De provinciale referenda zijn mogelijk over algemeen verbindende voorschriften, beslissingen tot het oprichten van of deelnemen in privaatrechtelijke rechtspersonen, tot wijziging van de naam van de provincie, tot grenscorrectie en het treffen van een gemeenschappelijke regeling. Het college ziet geen aanleiding bepaalde onderwerpen hiervan sluiten of in een aparte verordening hier onderwerpen aan toe te voegen.
In het bestuursprogramma voor de statenperiode 1999-2003 staat dat de provincie een referendum kan organiseren over belangrijke zaken waar het bestuur over moet beslissen. Daarvoor kan de provincie ook zelf besluiten tot het organiseren van een raadplegend referendum als zich een geschikt onderwerp voordoet. Onderwerpen die zich volgens het college lenen voor een raadplegend referendum zijn o.a. ruimtelijke plannen voor woningbouw of bedrijfslocaties, tracés voor wegen of spoor. Andere onderwerpen waarover de bevolking een advies kan geven zijn: de invulling van financiële mee- of tegenvallers of maatregelen t.b.v. de leefbaarheid van het platteland, openbaar vervoer en voorzieningen in dorpen. (Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Andrea van den Boogaart van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365267)



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl