Gemeente Helmond


persberichten
28 februari 2001
Gezondheidswijzer regio Helmond verhuist

De Gezondheidswijzer voor de regio Helmond gaat verhuizen. Vanaf 5 maart is het informatiecentrum over ziekte, gezondheid en zorg niet meer te vinden in het gemeentelijk informatiecentrum aan de Markt, maar in het gebouw van de GGD Zuidoost-Brabant in Helmond. De Gezondheidswijzer maakt al meer dan 15 jaar deel uit van de GGD Zuidoost-Brabant. In 1993 heeft dit publieksinformatiecentrum haar intrek genomen bij het gemeentelijk informatiecentrum. Door de gunstige ligging aan de Markt was het voor bezoekers gemakkelijk om er binnen te lopen. Daar konden geïnteresseerden met hun vragen terecht. Inmiddels heeft de gemeente andere plannen met het pand en gaat het informatiecentrum op termijn verhuizen naar de Stadswinkel in het Boscotondocomplex.

Oude nest

Vanaf 5 maart is daarom de Gezondheidswijzer weer terug op het oude nest bij de GGD. De officiële opening vindt daar op 26 maart plaats met een informatiebijeenkomst over burn-out.

Elk jaar weten zo'n 2000 mensen de Gezondheidswijzer in Helmond te vinden met vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen zoals vetarm koken, suikerziekte, hyperventilatie, alternatieve geneeswijzen, stoppen met roken, depressie, bedplassen etc. Een team van elf medewerkers staat elke werkdag klaar om iedereen uit deze regio, van jong tot oud, te helpen aan de gewenste brochures, artikelen en adressen. Ook videobanden en naslagwerken zijn aanwezig. Alle informatie wordt vooraf geselecteerd op objectiviteit en begrijpelijke taal. De Gezondheidswijzer geeft geen medische adviezen en doet niet aan klachtenbehandeling maar de medewerkers kunnen u wel helpen bij het vinden van de juiste weg in het doolhof van de gezondheidszorg. Ook is het mogelijk om de informatie zelf op te zoeken of rustig een themamap door te bladeren.

Persoonlijke aandacht

Op dit moment zijn er in Nederland al meer dan 30 Gezondheidswijzers. De Gezondheidswijzer in Helmond was één van de eersten. En de formule werkt nog steeds. Want ondanks internet en alle andere digitale informatievoorzieningen, lukt het veel mensen niet om door de vele bomen het bos te zien. De persoonlijke aandacht van de medewerkers wordt door de klanten dan ook erg gewaardeerd.
Tevens kan men gebruik maken van een set van 16 zogeheten Gezondheidsmappen van de GGD. In deze mappen is de meest gevraagde informatie bij elkaar gebracht. De Gezondheidsmappen zijn in tien zien bij de bibliotheek, het voortgezet onderwijs of bij ieder lokaal informatiepunt.
De Gezondheidswijzer in het gebouw de Callenburgh aan de Callenburgh 2 is vanaf 5 maart op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Mocht de afstand een probleem zijn dan kunnen belangstellenden ook telefonisch contact leggen onder nummer 0492-584800.