Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/02/2028






Bestuurscolleges geven intentieverklaring uit
VU en Christelijke Hogeschool Windesheim willen fuseren

De Vrije Universiteit en de Christelijke Hogeschool Windesheim hebben de intentie uitgesproken te fuseren. In een eensgezinde verklaring zeggen de colleges van bestuur met instemming van hun raden van toezicht te willen komen tot één hoger onderwijsinstelling met vestigingen in Amsterdam en Zwolle. Met het oog daarop hebben zij besloten een bestuurlijke fusie aan te gaan. Zij zullen als gezamenlijk bestuur optreden voor het uitwerken van een integratieplan, anticiperend op de invulling van de nieuwe hoger onderwijsruimte.

De VU en de Christelijke Hogeschool Windesheim werken als verwante instellingen al langer samen op het terrein van de lerarenopleiding en economie. Zij menen echter dat zij beter kunnen beantwoorden aan de uitdagingen waarvoor het hoger onderwijs staat als zij fuseren. In hun intentieverklaring wijzen de bestuurscolleges er onder meer op dat het hoger onderwijs sterk in beweging is door internationalisering, de groeiende vraag naar gevarieerd en weerkerend en competentiegericht onderwijs. Overheid en hoger onderwijsinstellingen spelen daarop in met de introductie van bachelors- en mastersopleidingen, de creatie van open hoger onderwijsruimte, versterking van de kennisbasis en vernieuwing van het onderwijs, zoals digitalisering.

De bestuurscolleges beginnen deze maand al met de uitwerking van hun integratieplan, dat vier projecten omvat. Met het project ´Voorbereiding fusie´ beogen zij de bestuurlijk-organisatorische herinrichting en integratie van de beide instellingen met elk hun eigen zwaartepunten als kenniscentra. In het project ´Schools´ willen zij gezamenlijke leertrajecten tot ontwikkeling brengen op voorlopig alleen de terreinen onderwijs en opvoeding, levensbeschouwing en pastoraat, alsook economie en bedrijf. Het derde project, ´Ontwikkelingsplan´ genoemd, is gericht op het formuleren van het beleid van de gefuseerde instelling. Daarmee willen de bestuurscolleges hun inhoudelijke ambities vormgeven en een ontwikkelings- en veranderingsproces op gang brengen over thema´s als internationalisering, identiteitsontwikkeling, onderwijsvernieuwing, onderzoek en dienstverlening. Met het project ´Interne communicatie´ willen zij ten slotte een draagvlak voor de veranderingen bij de medewerkers van de beide instellingen zien te bereiken.