Provincie Overijssel

Provincie orienteert zich op nieuwe rol grondmarkt

Tijdens de werkconferentie over het provinciaal grondbeleid, donderdag 22 februari, kwam naar voren dat de provincie Overijssel zich actief moet opstellen op de grondmarkt. De provincie zou de aankoop van gronden niet zelf moeten doen, maar de uitvoering zo veel mogelijk overlaten aan de DLG (Dienst Landelijk Gebied).

Ook andere partijen als de waterschappen en gemeenten zouden (een deel van) hun aankopen door deze dienst kunnen laten uitvoeren. Verder vonden de aanwezigen dat de samenwerking en afstemming tussen overheden ten aanzien van het grondbeleid verbeterd moet worden.

Het op een strategische wijze aankopen van grond is onmisbaar, of dit nu anticiperend of strategisch grondbeleid heet. De provincie moet eerder dan nu over gaan tot de verwerving van grond voor realisering van haar beleid. De aangekochte grond kan ook dienen als ruilgrond. Ook werd gepleit voor het aankopen van gehele bedrijven. Daardoor kan de provincie boeren compenserende grond aanbieden in plaats van geld.

Alternatieven
Overigens zou ook onderzocht moeten worden op welke andere manieren dan via aankoop de maatschappelijke doelen (zoals nieuwe natuur en ruimte voor water) kunnen worden gerealiseerd. Grondbeleid is immers een middel en geen doel. GLTO-Overijssel en het OPG (Overijssels Particulier Grondbezit) wezen de provincie er op dat er meer mogelijkheden zijn dan verwerven alleen. Particulier beheer en gebruiksrecht met beheersvergoedingen zijn opties die vaker toegepast kunnen worden.

De provincie startte vorig jaar met de voorbereiding van de nota provinciaal grondbeleid. Op 7 februari jongstleden hebben Provinciale Staten de startnotitie provinciaal grondbeleid vastgesteld. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek dat de provincie in het kader van de startnotitie heeft gedaan, is dat afstemming van beleid met andere partners een belangrijke verbetering van het beleid kan betekenen.

Zegje
Vandaar dat de provincie diverse partijen, zoals gemeenten, waterschappen, landbouw- en natuurorganisaties en andere provincies, had uitgenodigd om samen te discussiëren over de rol van de provincie op de grondmarkt en over een mogelijke invulling van het nieuwe beleid. De informatie uit deze
werkconferentie wordt verwerkt in de ontwerp-beleidsnota, deze zal in april gereed zijn. Dan zullen diverse partijen op nieuw de kans krijgen hun zegje te doen. In september zal de nota grondbeleid in de Provinciale Staten vergadering aan de orde komen.

Bron: team Communicatie, Bonnie


© 28-02-2001 Provincie Overijssel