Politiebericht Limburg-Zuid: Sittard 3-03-2001 Persberichten district Sittard en Maastricht zaterdag 3 maart 2001 (17.00 uur)

DISTRICT SITTARD

Sittard; alcoholcontrole
Bij een alcoholcontrole vrijdagavond en zaterdagmorgen heeft de politie in het district Sittard op diverse plaatsen controle gehouden. Daarbij werden in totaal ruim 80 automobilisten een blaastest afgenomen. Bij vijf bestuurders werd een te hoog alcoholpromillage in hun bloed vastgesteld bij een adem-analyse.
Drie van hen kregen een transactie aangeboden van 410 gulden die zij betaalden en daarmee verdere strafvervolging voorkwamen. De twee andere kregen in het kader van het snelrecht een geldboete opgelegd van 500 en 1300 gulden.

Sittard; wapenbezit

Bij een controle van een automobilist zaterdagmorgen op de Markt heeft de politie de man (21) uit Stevensweert aangehouden. De man bleek in zijn auto direct naast zijn stoel een wapenstok en keukenmes te hebben liggen. Een inzittende bleek in het bezit te zijn van een spuitbusje met CS-gas. Ook deze man (18) uit Sittard werd aangehouden. De wapens werden inbeslaggenomen en de verdachten voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.
Tegen de twee wordt proces-verbaal opgemaakt terzake illegaal wapenbezit.

Beek; insluipers aangehouden
Vrijdagavond heeft de politie twee mannen aangehouden die bij een bedrijf aan de Horsterweg waren binnengedrongen. De twee verdachten (23/24) beiden uit Utrecht werden omstreeks 19.00 uur door personeel van het bedrijf in het pand aangetroffen. Al eerder was het tweetal gezien toen zij zich op verdachte wijze ophielden rondom het bedrijfspand.
Op welke manier de twee waren binnengedrongen was volledig onduidelijk omdat de deur waren afgesloten. De mannen verklaarden te zijn verdwaald en per ongeluk te zijn binnengekomen in het bedrijfspand. Kort voor hun aanhouding werd ook een melding ontvangen van een bedrijf op het bedrijventerrein in Elsloo, waar de twee binnen werden aangetroffen. Ook hier hadden zij een weinig plausibele verklaring voor hun aanwezigheid. In de omgeving werd de auto van de twee aangetroffen waarin vermoedelijke gestolen goederen en inbrekersgereedschap lag. De verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.
Sittard; autokraker aangehouden
Vrijdagavond rond middernacht heeft een alerte getuige op de Sportcentrumlaan een 25-jarige man uit Sittard aangehouden, die kort daarvoor een auto had opengebroken. Een getuige (21) die daar woont, hoorde buiten lawaai en zag dat op de parkeerplaats de binnenverlichting van een geparkeerde auto brandde. Omdat er regelmatig in autos wordt ingebroken rende hij direct naar buiten om polshoogte te nemen. Buiten zag hij een man bij de auto staan zag dat een luidsprekerbox die kennelijk uit de auto was gehaald bij de auto op de grond lag. De verdachte man liep naar een bromfiets en wilde snel wegrijden. De getuige reageerde snel en trok de verdachte van de bromfiets en kon hem na een worsteling overmeesteren. De gewaarschuwde politie die snel ter plaatse was kon de verdachte overnemen en insluiten. Hij bekende de diefstal en wordt nog nader verhoord. Uit de auto die was opengebroken, werden door de verdachte een discman, een autoradio en luidsprekerbox gestolen die aan de eigenaar zijn teruggegeven.
De politie heeft de getuige bedankt voor zijn kordate optreden.

DISTRICT MAASTRICHT

Maastricht; alcoholcontrole
Bij een alcoholcontrole op diverse plaatsen in de stad zijn vrijdagavond en zaterdagmorgen, vier bestuurders bekeurd voor het rijden onder invloed. Tegen twee bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt en hun rijbewijs ingevorderd omdat bij de adem-analyse een alcoholpromillage van respectievelijk 1,3 en 1,5 o/oo in hun bloed hadden.
Twee andere bestuurders kregen een geldboete opgelegd van 410, een ander 1300 gulden voor promillages van 0,6 en 1,2 o/oo.

Maastricht; belediging

Vrijdagavond omstreeks 19.30 uur heeft de politie op de Sint Annalaan een 36-jarige man uit Maastricht aangehouden. De man werd aangehouden omdat hij een agent beledigde toen deze een bekeuring aan het uitschrijven was voor de dubbel geparkeerde auto van de verdachte. Bij zijn aanhouding verzette de man zich hevig en moest met de nodige dwang in de politieauto worden geplaatst. Toen enkele omstanders zich tegen de agenten wilden keren, werd assistentie gegeven door een tweede politiepatrouille.
Na overleg met de officier van justitie in Maastricht kreeg de verdachte in het kader van snelrecht een geldboete van 1000 gulden. Na betaling hiervan kreeg de man zijn vrijheid terug.