Ministerie van Middenstand en Landbouw België

03/03/2001

PERSBERICHT

VERDENKING VAN MOND- EN KLAUWZEER IN WEST-VLAANDEREN (2)

Minister van Landbouw en Middenstand Jaak Gabriels deelt mee dat deze nacht op basis van een klinische verdenking van Mond-en Klauwzeer op een varkensbedrijf in Diksmuide, een totaal transportverbod voor alle levende landbouwhuisdieren werd afgekondigd voor heel het Rijk.

De eerste resultaten van de serologische bloedonderzoeken zijn negatief. Definitieve bevestiging van de afwezigheid van het Mond- en Klauwzeervirus komt er pas dinsdagmorgen 6 maart 2001.

Daarom blijven al de ingestelde voorzorgsmaatregelen integraal van kracht, te weten:


1. Elk vervoer of verplaatsen van landbouwhuisdieren (runderen, schapen, geiten, herten, paarden, varkens, konijnen, kippen) op de openbare weg is verboden.

2. De toegang tot de landbouwbedrijven is verboden voor personen of voertuigen vreemd aan het bedrijf

3. Alle varkens moeten binnen gehouden worden
4. Aan de ingang van elk landbouwbedrijf waar tweehoevigen worden gehouden moet een ontsmettingsvoetbad geplaatst worden
5. Huisdieren op boerderijen moeten opgesloten worden
6. Alle paardensportwedstrijden worden afgelast
7. Overheidspersoneel bedoeld in de dierengezondheidswet van het Ministerie van landbouw , bedrijfsdierenartsen en personeel nodig voor de verzorging en de noodzakelijke bevoorrading zijn wel toegelaten op een landbouwbedrijf. Zij moeten wel de nodige hygiënische voorzorgen nemen

8. Van elk vervoermiddel dat een boerderij verlaat moeten de wielen en de banden worden ontsmet

9. Voor de toepassing van deze beslissing werd een bufferzone afgebakend rond het verdachte bedrijf, omvattende :

Enerzijds het gedeelte van de provincie West-Vlaanderen gelegen ten zuiden van de lijn gevormd door de A 10 van Oostende tot de E 40, de E 40 tot de A 17 en ten westen de lijn gevormd door de A 17 tot de E-17, de E-17 tot de grensovergang met Rekkem

anderzijds het grondgebied van de gemeente Komen.


10. In de bufferzone
zijn volgende extra maatregelen van kracht :

De toegang tot elk bedrijf waar tweehoevigen gehouden worden, wordt afgesloten met een rood-witte ketting en met een waarschuwingsbord waarop duidelijk leesbaar de vermelding staat : " TOEGANG VERBODEN "
Het vervoer van vlees van tweehoevigen, melk en andere dierlijke producten die het virus kunnen overdragen, is verboden. Het ophalen van de melk is toegelaten onder zeer stricte voorwaarden.
Het ophalen van vers vlees van tweehoevigen van slachthuizen of uisnijderijen is verboden.

"Ik besef ten volle dat deze zeer drastische voorzorgsmaatregelen de normale commerciële- en vrijetijdsactiviteiten (paardensector) de eerstkomende drie dagen totaal onmogelijk maken. Gezien de zeer ernstige klinische verdenking van Mond en Klauwzeer bij varkens ingevoerd uit Engeland en dit tijdens de risicoperiode, sta ik volledig achter de beslissing van het hoofd van mijn veterinaire dienst. Het belang van onze totale veehouderij en onze geloofwaardigheid in het buitenland staan immers op het spel", aldus Minister Gabriels.