! AANRADER ; Muziek uit de Goede Week !

"Lamentationes Jeremiae Prophetae van Zelenka" in de Domkerk Utrecht Op zaterdag 3 maart om 15.30 kunt u dit gratis concert, in het kader van de Zaterdagmiddagmuziek bezoeken.

De Tsechische componist Jan Dismas Zelenka(1679-1745) voerde in 1722 voor de eerste keer zijn compositie uit van deze van oorsprong Gregoriaanse gezangen uit de metten van de Paasweek. Ze werden in dat jaar in Dresden en Wenen uitgevoerd vanaf de nacht van Witte Donderdag tot en met de vroegmis van Paaszondag.

Deze klaagzangen, de lessen van de eerste Nachtwake van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag zijn ontleend aan de Klaagzangen van de profeet Jeremia. Deze profeet uit het Oude Testament bezingt de ondergang van Jeruzalem. De Hebreeuwse letters, gebruikt als cijfers om de verzen te benummeren, werden in de Latijnse vertaling behouden.

De klaagzangen van Jeremia van Jan Dismas Zelenka zullen uitgevoerd worden door Peter de Groot, (altus van het Egidiuskwartet), tenor Joost van der Linden, bas Kees-Jan de Koning en het barokorkest van de Domcantorij.

Beslist een aanrader, ik zal er zelf ook naar toe gaan, dus misschien tot ziens

Wil van der Mark/Oculare
info@oculare.nl