Politiebericht Groningen: Diverse 4-03-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 4 maart 2001

Groningen: Nepagent aangehouden
Een 35-jarige Stadjer is zaterdagnacht op de Noorderhaven aangehouden omdat hij zich uitgaf voor politieagent en daardoor een 19-jarige Duitser honderd DM afhandig maakte. De Duitser zat met drie vrienden op de Noorderhaven op straat wodka te drinken toen ze door de Stadjer werden aangesproken. Deze maakte zich bekend als politieman en wilde het viertal controleren op drugs. De 19-jarige jongen liet daarbij zien dat hij slechts een biljet van 100 DM bij zich had en geen drugs. Dat had hij niet moeten doen, want de Stadjer ontfutselde hem het biljet en wilde er vandoor gaan. Dit belette het viertal waardoor er een worsteling ontstond. Vier voorbijgangers die meenden dat vier tegen 1 geen partij was, bemoeiden zich er vervolgens ook mee, waardoor het nog onoverzichtelijker werd. Een buurtbewoner ten slotte, die het voorval volgde, belde de politie die kort daarna verscheen en een eind maakte aan de onduidelijkheid. De nepagent werd meegenomen naar het bureau. Daar rolde het biljet van 100 DM uit zijn onderbroek. Het biljet is weer aan de Duitser teruggeven. De nepagent is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: vandalen aangehouden
Een 18-jarige stadjer en een 20-jarige inwoner van Hoogezand zijn zaterdagavond aangehouden, nadat ze de slagboom van de parkeerplaats van een bankkantoor aan de Griffeweg hadden afgebroken. De vernieling werd gezien door een voorbijganger die de politie waarschuwde. Het duo dat inmiddels verder was gelopen kon even later aan de hand van het signalement worden aangehouden Ze hebben de vernieling inmiddels toegegeven en willen de schade vergoeden. Ze zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: jonge helers aangehouden
Zaterdagmiddag werden twee jongens uit Groningen (14 en 15) en een maatje uit Leens (13) aangehouden op de Grote Markt voor het helen of stelen van de fiets die ze bij zich hadden. Een gedupeerde herkende zijn fiets die kortgeleden was gestolen. Deze stond tegen de gevel van een winkel op de Grote Markt. Hij waarschuwde de politie die de fiets in de gaten hield. Toen een van de drie genoemde jongens op de fiets weg wilde rijden werd hij aangehouden. De andere twee hadden een fiets bij zich waarvan het slot was doorgezaagd. Zij konden geen verklaring daarover geven. Ze zijn voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De 15-jarige bleek thuis nog een viertal fietsen te hebben staan die van diefstal afkomstig waren. De politie maakt proces-verbaal tegen de drie knapen op.

Spijk: alcomobilist weigert medewerking
Een 26-jarige automobilist uit Spijk is zaterdagnacht aangehouden omdat hij zich aan een politiecontrole wilde ontrekken, vermoedelijk omdat hij had gedronken. De politie gaf de man een stopteken omdat hij met een snelheid van ruim boven de 80 km/u door zijn woonplaats reed. Hij voldeed daar echter niet aan en reed aanvankelijk door. Op de Mr. Cornelius G. Cremerpad echter zette hij zijn auto aan de kant, maar deed alle portieren op slot. Omdat hij bleef weigeren de portieren te openen, vernielde een politieagent een raam, waarna de man uit zijn auto kon worden gehaald. Omdat duidelijk bleek dat hij gedronken had, werd hij voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht. Daar bleek hij ongeveer 1.1 promille in zijn bloed te hebben Hij kreeg een proces-verbaal voor het overtreden van de snelheid, het niet voldoen aan een stopteken, het rijden in een niet gekeurde auto en het rijden onder invloed. Met een rijverbod van vijf uren kon hij na het onderzoek het bureau weer verlaten.

Controle fietsverlichting uitgaansavond
Zaterdagavond zijn op diverse plaatsen in de provincie controles geweest op het voeren van de fietsverlichting. Onder meer is dat het geval geweest in de omgeving Marum, Zevenhuizen, Winsum, Delfzijl en Stadskanaal. In totaal zijn er 15 fietsers bekeurd voor slechte verlichting. Over het algemeen ging het om discogangers die overigens voor het grootste deel de verlichting in orde hadden.

Scharmer: verblinde automobilist in sloot
Een 79-jarige automobilist uit Ruischerbrug raakte zaterdagnacht op de Hoofdweg bij Harkstede in een flauwe bocht in de sloot, nadat hij volgens eigen zeggen, door een tegenligger was verblind. Hij kwam zelf met de schrik vrij. De auto raakte flink beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Veendam: inbraken
In een viertal woningen in Veendam is vrijdagnacht ingebroken. De inbraken vonden plaats aan de Continentenlaan, Skager Rak, Kieler Bocht en de Geert Teisstraat. In alle gevallen werd de bendenverdieping doorzocht. Onder meer werd een digitale camera gestolen, alsmede een laptop en geld wat zo voorhanden lag. Men is binnengekomen via de achterdeur door de bulgaarse methode toe te passen. Hierbij wordt de cilinder die even buiten de slotplaat uitsteekt afgebroken, waarna de vergrendeling niet meer functioneert. Dit soort situaties is vrij simpel te verhelpen door degelijk hang- en sluitwerk te plaatsen. Voor advies en goede raad kan men zich in verbinding stellen met de gratis helpdesk van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, bereikbaar onder nummer 0800 02 31 760.

Oldekerk: auto botst op wegversmalling
Een 29-jarige automobiliste uit Roden lette zaterdagmiddag even niet goed op waardoor ze op de Bennemaheerd in Oldekerk tegen een trottoirband botste van een wegversmalling. Deze lag daar als verkeersremmer. De auto botste vervolgens op een bermpaal, waarna het voertuig op de zijkant op de weg terechtkwam. De bestuurster liep daarbij geen letsel op. De auto liep grote schade op. Een bergingsbedrijf heeft de auto weggesleept.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 8844