NEBAS/NSG

Nederland naar Special Olympics winterspelen

Bunnik, 12 februari 2001 - Nederland zal met een ploeg van acht schaatsers, vier skiërs en vier langlaufers deelnemen aan de Special Olympics World Winter Games in Alaska. Van 4 tot en met 11 maart komen vanuit 80 landen in totaal 2000 sporters met een verstandelijke handicap naar Anchorage in Alaska om te strijden om een gouden medaille.

De Special Olympics is een uniek breedtesport evenement voor mensen met een verstandelijke handicap. Iedere sporter kan op zijn eigen niveau sporten en op zijn eigen niveau winnen. Hierdoor maakt iedereen kans op het behalen van een gouden, zilveren of bronzen medaille. Alle sporters zullen starten met het afleggen van de Special Olympics eed: 'Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, heb ik in ieder geval mijn best gedaan'.

Special Olympics sportactiviteiten worden gehouden uit de overtuiging dat mensen met een verstandelijke handicap kunnen leren van het deelnemen aan competitieve sport. Sport draagt bij aan het ontwikkelen van maatschappelijke en persoonlijke vaardigheden. Sporters worden bij wedstrijden in divisies geplaatst. Divisies worden toegepast om, bij de vaak sterk wisselende niveaus van (sport)vaardigheden, een competitieve sportsituatie te creëren.

Binnen divisies is het prestatieniveau ongeveer gelijk. Hierdoor zijn sporters relatief gelijkwaardig. De divisies worden samengesteld met behulp van resultaten in voorwedstrijden en/of uitslagen van vaardigheidstesten in de betreffende tak van sport en op basis van leeftijd en geslacht. De winnaar in een divisie krijgt een gouden plak. Elke sporter heeft dus binnen een divisie reële mogelijkheden om te winnen en dus te presteren en uit te blinken in zijn sport. Natuurlijk is het winnen bij Special Olympics activiteiten leuk, maar meedoen en plezier beleven aan sport is het aller belangrijkst.

De Nederlandse Special Olympics ploeg vertrekt 28 februari om 11.10 uur met de DL81 van Schiphol naar Alaska:

Skiën
Hoofdcoach: Marjo Beekhuizen (Enschede)
Coach: Tom Fiselier ( Enschede)
Jolanda Smits (Almelo)
René Westendorp (Enschede)
Andries Vries (Enschede)
Elke Messelink (Enschede)

Langlaufen
Hoofdcoach: Hans van Zanden (Kortenhoef)
Coach: Vera van Zanden (Kortenhoef)
Linda Monster (Strijen)
Arnold Luyendijk (Oud Beijerland)
Neeltje Reijnierse (Piershil)
Erik Verschoor (Puttershoek)

Schaatsen
Hoofdcoach: Mariët Spierings Voorschoten)
Coach: Oen v.d. Honing (Groningen)
Coach: Guus van der Meer (Leiden)
Karin van Tongeren (Leiden)
Karin Verhagen (Leiden)
Jonathan Kloos (Leiden)
Nel klinkhamer (Leiden)
Rudi Schoonderwoerd (Leiden)
Koos Keijzer (Leiden)
Gertjan Groendijk (Bedum)
Nico Groendijk (Bedum)

Chef de mission: Piet Jan Kuipers (Assen)
Arts: Jos Roosendaal(Vries)

---