Rijksuniversiteit Groningen

Het getal nul

Rond 1200 werden in de Westerse wereld de eerste pogingen ondernomen om de schrijfwijze van getallen te veranderen van Romeinse cijfers in het nu gebruikelijke positionele systeem. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eén van de nadelen was natuurlijk het aanleren van de nieuwe cijfers, maar het cijfer nul vormde toch wel het grootste struikelblok.

Ook nu nog is de nul voor mensen omgeven met een geheimzinnig waas, getuige vragen als "Is nul wel een getal?" en "Waarom mag vermenigvuldigen met nul wel en delen door nul niet?". Vragen die samenhangen met het abstracte karakter van getallen in het algemeen.

Een jong kind dat je naar zijn leeftijd vraagt, zal het mondelinge antwoord vaak laten vergezellen door enkele opgestoken vingertjes. De stap naar het abstracte getalbegrip is nog niet gemaakt. Ook in ons dagelijkse taalgebruik zijn tal van voorbeelden te geven waaruit blijkt dat we met harde getallen, en dan vooral met het getal nul, omzichtig omspringen.

In de voordracht gaat dr. Frits Göbel in op de 'wortels' van de nul en zal hij ook aandacht besteden aan de nieuwe status van de nul in het computertijdperk.

Dr. Frits Göbel studeerde Wiskunde in Leiden. Hij werkte van 1959 tot 1967 bij de afdeling Besliskunde en Statistiek van het Mathematisch Centrum, en van 1968 tot 1998 bij de vakgroep Toegepaste Wiskunde van de Universiteit Twente. In 1974 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam bij professor J.Th. Runnenburg op het proefschrift: Queueing Problems Involving Buffers. Later specialiseerde hij zich in de Discrete Wiskunde en de Grafentheorie.

Everything you always wanted to know about
is een maandagmiddagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Datum en tijd

maandag 5 maart 2001, 16.30 uur

Spreker

dr. Frits Göbel

Titel

Serie

Het getal 0

Everything you always wanted to know about...

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium