Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 5-03-2001 Persberichten districten Kerkrade en Heerlen Maandag 5 maart 2001 - 14.40 uur

Vaals; ruim dertig misdrijven opgelost
De afgelopen vijf weken heeft de politie van de basiseeenheid Mergelland een zestal in Vaals woonachtige mannen aangehouden in de leeftijd van 20 tot 29 jaar. Het zestal heeft inmiddels ruim dertig misdrijven bekend. Ze traden steeds in een wissellende samenstelling op.
De misdrijven bestonden hoofdzakelijk uit inbraken in auto`s, woningen en bedrijven. Eén van de verdachten, een 20-jarige man, bekende verder nog in Vaals een drietal straatroven gepleegd te hebben tussen afgelopen december en januari.
Alle verdachten zijn reeds eerder met politie en/of justitie in aanraking geweest.
De meeste mannen hebben uit eerdere veroordelingen nog een voorwaardelijke gevangenisstraf open staan en zijn of waren bezig met de vervulling van een alternatieve (werk)straf. Eén van hen pleegde zelfs bij een bedrijf in Simpelveld diverse diefstallen terwijl hij daar in het kader van een alternatieve straf werkzaam was.
De zes verdachten zijn inmiddels geleid voor de Officier van Justitie.

Drie van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.

Kerkrade; bekladden graven opgelost
Afgelopen weekend werd middels een persbericht gemeld dat op de begraafplaats Schiffersheide aan de Schifferheidestraat in Kerkrade een twintigtal graven met witte verf beklad waren. Uit het politieonderzoek is inmiddels gebleken dat een medewerker van de gemeente Kerkrade daarvoor verantwoordelijk is geweest. Naar aanleiding van de krantenberichten meldde hij zich bij de politie. Hij bleek middels een spuitbus met verf tekens op dié graven aangebracht te hebben waarvan de grafrechten verlopen waren. De bedoeling van een en ander was/is om aan het bedrijf dat zich in opdracht van de gemeente bezig houdt met het ruimen van graven duidelijk te maken welke geruimd konden worden.

Heerlen; beroving
Een 34-jarige man uit Brunssum werd zondag 4 maart om 22.40 uur op de Honigmanstraat in Heerlen door twee onbekende mannen van zijn beurs met daarin enkele tientjes beroofd. De man had even daarvoor geld gepind bij de pinautomaat aan de van der Maessenstraat. Hij werd toen al door het tweetal aangesproken die hem om zijn geld vroegen. Hij zag toen nog kans een nabij gelegen café binnen te gaan en bleef daar een tijd zitten. Toen hij het café verliet, stond het tweetal weer tegenover hem. Kennelijk waren ze op hem blijven wachten. Met een steekwapen werd hij bedreigd. Toen hij niet vlug genoeg zijn beurs afgaf, werd hij tot bloedens toe geschopt en geslagen. Na de overval rende het tweetal hard weg. Met een gapende wond in zijn gezicht, moest het slachtoffer zich laten behandelen bij de eerste hulp van het ziekenhuis.

Heerlen; etalagekraak
Maandag 5 maart werd om 04.00 uur een etalageruit van een winkel aan de Akerstraat in Heerlen ingegooid. Middels de zogenaamde hengelmethode werd een nog onbekende hoeveelheid audio- en computerapparatuur buitgemaakt.

Heerlen; ernstige aanrijding
Maandag 5 maart vond om 11.30 uur op de Geerstraat in Heerlen ter hoogte van de ABN-Amrobank een aanrijding plaats waarbij een 80-jarige voetganger uit Heerlen ernstig gewond raakte. Voor zover nu bekend stak de man, terwijl het voetgangerslicht op rood stond, vanaf de zijde van de bank vanachter een daar geparkeerde bedrijfsauto de Geerstraat over. Daarbij liep hij tegen de auto van een 45-jarige Heerlenaar die in de richting van de Stationstraat reed. Door de aanrijding liep de voetganger ernstig hersenletsel op en werd per ambulance naar het Heerlense ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij opgenomen. De politie is dringend op zoek naar de bestuurder van de bedrijfsauto die ten tijde van de aanrijding ter hoogte van de aanrijding geparkeerd stond. Het betreft een witte bus met een oranje striping en/of belettering. Hij wordt verzocht te bellen met de basiseenheid Heerlen-Zuid. Tel: 0900-8844.

Bureau Voorlichting district Kerkrade; 045-4002006