Persbericht

Inwonersbelangen stelt vragen over controles
op mond- en klauwzeer

Woerden, 5 maart 2001

De lokale partij Inwonersbelangen heeft aan het college van Woerden schriftelijke vragen gesteld over de controles op mond- en klauwzeer. In een agrarisch weide-gebied als rond Woerden komen veel veestapels voor. Gezien het steeds weer aan het licht komend gebrek aan handhavingsbeleid en controles van overheden en instanties, maakt Inwonersbelangen zich zorgen daarover. Dit vindt zijn grond omdat Inwonersbelangen door haar oorsprong grote affiniteit heeft met de buitengebieden.

De vragen:

Vraag 1 Wie doet deze controles?
Vraag 2 Is gemeente Woerden daarbij betrokken?
Vraag 3 Zo nee en ook niet verantwoordelijk, gaat de gemeente wel na of afdoende door de verantwoordelijke instanties wordt gecontroleerd?

In de berichtgevingen viel ons op dat een groot aantal geïmporteerde Engelse schapen 'zoek' is. Dit wil zeggen dat men niet kan vaststellen hoe de distributie is verlopen en op welke bedrijven die schapen zich nu bevinden (!). In Harmelen is er een overslagbedrijf van schapen en zijn er enkele schapenfokkers. Waarschijnlijk elders in het gebied van de gemeente Woerden en in de directe omgeving ook.

Vraag 4 Is hier speciaal en afdoende op gecontroleerd en wat zijn de bevindingen? Vraag 5 Zo niet mee bekend, wat doet de gemeente Woerden er aan om zich te vergewissen dat in het onder haar verantwoording vallende gebied geen escalaties kunnen plaatsvinden.

Inwonersbelangen hoopt van harte dat de kwaliteit en de omvang van de controles optimaal zijn, maar men kan niet voorzichtig genoeg zijn. Het is van groot belang voor de goede naam van de gemeente Woerden en de agrarische stand in het gebied. Daarom moet hierin geen afwachtend, maar een actief beleid van zekerstelling worden gevolgd.

Nadere informatie: H.A. van Assem, telefoon 0348-44.2898 (na 18.00 uur)

Website: http://www.vertaalnet.nl