Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=410720



Aan de Voorzitter van de Algemene Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG DIE Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 5 maart 2001 Auteur M.Th. Crucq

Kenmerk DIE-168/01 Telefoon 070 348 48 76

Blad /1 Fax 070 348 40 86

Bijlage(n) 3 E-mail die-in@minbuza.nl

Betreft Informatievoorziening aan de Tweede Kamer over nieuwe Commissievoorstellen

C.c.

Overeenkomstig de bestaande afspraken heb ik de eer u hierbij drie fiches aan te bieden die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC):


1. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de invoering van het '.EU'-topniveaudomein voor internet


2. Ontwerp-Raadsbesluit tot oprichting van een Europees netwerk criminaliteitspreventie


3. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels op het gebied van de burgerluchtvaart en tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Fiche 1: '
.
EU'-topniveaudomein voor internet

Titel:

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de invoering van het '.EU'-topniveaudomein voor internet

Datum Raadsdocument
: 20 december 2000

nr. Raadsdocument
: 14814/00

nr. Commissiedocument
: COM(2000) 827 def.

Eerstverantwoordelijke ministerie
: V&W i.o.m. JUST, BZK, EZ

Behandelingstraject in Brussel
:

Bespreking van het voorstel in de Raadswerkgroep Telecom. Het Zweedse voorzitterschap streeft naar het bereiken van een politiek akkoord tijdens de TelecomRaad van 28 juni 2001.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar) :

Ongeveer 560 000 EUR voor de inschakeling van extra personeel en door de stijging van huishoudelijke uitgaven

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
:

Het betreft een voorstel van de Commissie om te komen tot invoering van een nieuw ccTLD (
country code Top Level Domain
) voor internet, namelijk het '
.
EU' als topniveaudomein. Het voorstel voorziet daarbij in regels voor het functioneren van het nog op te richten registratie-orgaan dat belast wordt met de organisatie, het bestuur en het beheer van het .
EU-topniveaudomein.

Door de onstuimige groei van het internet en de daarbij behorende toename van domeinnamen kraakt het huidige systeem van een beperkt aantal gTLD's ( generic Top Level Domains
) in zijn voegen. Uitbreidingsdiscussies verlopen echter moeizaam en uitbreiding van het aantal gTLD's is niet op korte termijn voorzien.

Naast de gTLD's (waarvan er maar drie voor algemeen gebruik zijn, t.w. .
com,
.
org en
.
net) bestaan de ccTLD's, die geografisch georiënteerd zijn en bepaald zijn op basis van een ISO 3166 lijst (bijvoorbeeld:
.
NL,
.
BE, etc). De Commissie heeft op deze lijst een reservering aangevraagd en gehonoreerd gekregen voor
.
EU.

De idee tot instelling van 'dot EU', is één van de praktische uitwerkingen van het
e
Europe actieplan, dat beoogt het internet voor alle Europese burgers toegankelijk(er) te maken. De bedoeling van dit nieuwe ccTLD .
EU is dat bedrijven en instellingen die op het Europees grondgebied opereren zich hierin kunnen laten registreren en zo gemakkelijker als Europees herkenbaar zijn. De EU zal 'eigenaar' worden van dit toplevel domein en zal bij de vaststelling van de procedures voor uitgifte van namen binnen dit domein bepaalde eisen kunnen stellen. . Dit brengt een grotere rechtszekerheid voor de gebruikers met zich mee t.o.v. de huidige situatie, waar in gevallen van transacties met bedrijven in het 'dot.com' domein de effectuering van rechten problematisch kan zijn in geval van geschillen, aangezien men niet bij voorbaat weet waar de tegenpartij gevestigd is en/of kennis van het toepasselijk recht ontbreekt. Instelling van een EU top niveau domein moet ook leiden tot een vergroting van het vertrouwen van bedrijven en consumenten in transacties via internet (stimulering van e

-commerce).

Het voorstel richt zich zowel tot de Europese instellingen, die via een registratie in
.
EU op uniforme wijze herkenbaar kunnen zijn, als op bedrijven, die via een registratie in
.
EU een groter vertrouwen bij de consumenten in hun producten en diensten kunnen kweken. In dit laatste geval zou
.
EU een Europese variant van het
.
com-domein lijken.

Rechtsbasis van het voorstel:
156 EG-Verdrag

Subsidiariteittoets, proportionaliteittoets, deregulering :

Positief. De Commissie is bevoegd initiatief te nemen. Het nieuwe ccTLD is per definitie transnationaal en dus communautair te verwezenlijken.

Nederlandse belangen
:

Nederland staat in principe welwillend tegenover dit voorstel. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft reeds zijn belangstelling voor registratie in een mogelijk
.
EU domein kenbaar gemaakt. Vooral banken die op Europees niveau hun activiteiten ontplooien zijn zeer geïnteresseerd.

Wel moeten nog de nodige randvoorwaarden voor een goed functioneren van dit domein op Europees niveau worden afgesproken. Nederland heeft er bijvoorbeeld bij de Commissie op aangedrongen dat binnen het .
EU domein een duidelijke scheiding op
second level
domein wordt aangebracht tussen non-profit instellingen en commerciële bedrijven, zodat voor buitenstaanders duidelijk is met wie zij zaken doen.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
: n.v.t.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure:
co-decisie

Fiche 2: Netwerk criminaliteitspreventie

Titel:

Ontwerp-Raadsbesluit tot oprichting van een Europees netwerk criminaliteitspreventie

Datum Raadsdocument
: 1 december 2000

nr. Raadsdocument
: 13464/00 CRIMORG 154

nr. Commissiedocument
: n.v.t. (lidstaatinitiatief)

Eerstverantwoordelijke ministerie
: Justitie en BZK

Behandelingstraject in Brussel
:

Multidisciplinaire werkgroep georganiseerde criminaliteit, art 36-comité, JBZ-Raad. Het wordt besproken in de JBZ Raad van 15/16 maart 2001

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar) : nog niet bekend

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
:

Het voorstel beoogt de oprichting van een Europees netwerk voor criminaliteitspreventie. Hierbij zouden niet alleen de overheid, maar ook civiele organisaties, burgers en de media betrokken moeten zijn. Doel is o.m. uitwisseling van
best practices
, het organiseren van seminars, het ondersteunen van preventie-activiteiten op nationaal en lokaal niveau, ontwikkelen van samenwerking met toetredende landen, derde landen en internationale organisaties. Hoewel het netwerk zich met alle soorten criminaliteit bezighoudt, legt het zich vooral toe op jeugdcriminaliteit, drugsgerelateerde criminaliteit en stedelijke criminaliteit.

Rechtsbasis van het voorstel:
art.32 (2) (c)
EU-Verdrag.

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
:

Subsidiariteit positief. Transnationale samenwerking en uitwisseling van informatie vereist per definitie een Europese benadering. Proportionaliteit positief: een besluit is de juiste rechtsvorm.

Nederlandse belangen
:

Nederland heeft belang bij meer keuze bij inzet van criminaliteitspreventieinstrumenten en strategieën en bij de uitwisseling van opvattingen en gedachten over criminaliteitspreventie.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

Ook lokale overheden kunnen in het netwerk vertegenwoordigd zijn.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure
: Adviesprocedure.

Fiche 3: EASA

Titel:

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels op het gebied van de burgerluchtvaart en tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart

Datum Raadsdocument
: 11 december 2000

nr. Raadsdocument
: 14329/00 AVIATION 51

nr. Commissiedocument
: COM(2000) 595 definitief

Eerstverantwoordelijke ministerie
: V&W i.o.m. BZ, VROM, FIN

Behandelingstraject in Brussel
:

Het voorstel wordt besproken in Raadswerkgroep Vervoersvraagstukken, gestreefd wordt naar een politiek akkoord in de Transportraad van juni 2001.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar) :

Het agentschap wordt volgens het voorstel gedeeltelijk gefinancierd uit bijdragen van de Gemeenschap. De volgende bedragen worden genoemd in de bijlage bij het voorstel: 3,1 MEUR in 2002, 10,0 MEUR in 2003/2004, 10,6 MEUR in 2005 en latere jaren.

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
:

Het voorstel beoogt de oprichting van een EG-agentschap voor luchtvaartveiligheid. Kernactiviteit is het certificeren van producten (vliegtuigen en onderdelen) en uitrustingen. Het agentschap is bevoegd typecertificaten af te geven en in te trekken en inspecties uit te voeren. Het agentschap adviseert de Europese Commissie en stelt methodes voor goedkeuring vast en richtsnoeren voor de toepassing van de verordening.

Rechtsbasis van het voorstel:
art 80, lid 2 EG Verdrag

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
:

Hoofddoelstelling van het voorstel is het tot stand brengen van een hoog, uniform niveau van veiligheid in Europa. Daarnaast worden als doelstellingen genoemd bevordering van vrij verkeer van goederen, personen en diensten en bevordering van kostenbeheersing in het regelgevings -en certificeringsproces. In dit kader is Nederland positief t.a.v. overdracht van nationale bevoegdheden op luchtvaartveiligheidsgebied aan dit EU-agentschap. Aandachtspunt is nog wel de vraag in hoeverre zeker kan en moet worden gesteld dat de lidstaten (de daar aanwezige expertise) worden betrokken bij de activiteiten van het agentschap.

Nederlandse belangen
:

Nederland acht de oprichting van de EASA in het belang van de verwezenlijking van de hiervoor genoemde doelstellingen (hoog uniform veiligheidsniveau en kostenbesparing door centrale certificatie).

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
:

Aanpassing van AMvB's en ministeriële regelingen waarin wordt verwezen naar JAR's (
Joint Aviation Requirements
, regelingen van de JAA)

Rol EP in de besluitvormingsprocedure
: Co-decisie

Kenmerk
DIE-168/01
Blad /1

===