Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Officiële start Haagse Voorschool

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 5 maart a.s. geven de wethouders Klijnsma (Welzijn) en Heijnen (Onderwijs) samen met de besturen van 13 peuterspeelzalen en 13 basisscholen de officiële aftrap van het project Haagse Voorschool. Tijdens deze bijeenkomst ondertekenen de besturen van de 13 koppels peuterspeelzalen en basisscholen een convenant waarin zij zich verplichten samen een voorschool te realiseren. De ondertekening van het convenant luidt de officiële start in van het project Haagse Voorschool. De voorschool Jan Ligthart is op 2 februari jl. als eerste van de 13 reeds officieel geopend. De bijeenkomst vindt plaats op het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO), Zandvoortselaan 146 en begint om 14.00 uur.

De Haagse Voorschool is een bijzondere vorm van samenwerking tussen welzijn en onderwijs. De voorschool bestaat uit een peuterspeelzaal en een basisschool die intensief samenwerken met als doelstelling het tegengaan van onderwijsachterstanden. Meer dan de helft van Haagse kinderen start in groep 3 van de basisschool met een (dreigende) taal- en ontwikkelingsachterstand. Ondanks alle inspanningen lukt het de basisscholen niet deze achterstanden weg te werken. Het belang van een gerichte aanpak in de voor- en vroegschoolse periode wordt steeds meer erkend. De gemeenteraad heeft om deze redenen besloten het project Haagse Voorschool op te zetten. Het is de bedoeling dat alle 86 achterstandscholen in Den Haag een voorschool krijgen. De 13 koppels peuterspeelzalen en basisscholen zijn in januari van dit jaar gestart met de invoering van de voorschool. In augustus volgt een aantal nieuwe koppels.

Binnen de Haagse Voorschool werken peuterleidsters en leerkrachten met speciaal ontwikkelde educatieve programma's waardoor de kinderen een betere start maken in groep 3. Peuters vanaf tweeënhalf jaar gaan vier dagdelen naar de speelzaal. Op een gewone peuterspeelzaal zijn dat gemiddeld twee dagdelen. De werkwijze van de voorschool wordt in de groepen 1 en 2 voortgezet, en gedurende vier dagdelen wordt in deze groepen een extra leerkracht ingezet.

Het HCO verzorgt de trainingen die bij de programma's horen. Alle peuterleidsters en leerkrachten van de 13 voorscholen hebben al een eerste trainingsdag gevolgd.

Er is ook speciale aandacht voor de ouders van de kinderen die op de voorschool zitten. De Mondriaangroep heeft voor hen een programma voor oudereducatie ontwikkeld, dat afgestemd is op het programma van de kinderen.

27 februari 2001

last update: 27 februari 2001 ;pag.: 6119; auteur: 77 27 februari 2001 - pag. 6119 - 77