Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 6 maart 2001

PvdA: kabinet moet investeren in

bekostiging van basisonderwijs

Het kabinet moet serieus werk maken van structurele verhoging van de materiele bekostiging van basisscholen, om die op een behoorlijk peil te brengen. Dat concludeert de PvdA-fractie naar aanleiding van de onderzoeksrapporten over de zogenaamde Londo-bekostiging van basisscholen, die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vandaag gepubliceerd heeft. De rapporten tonen volgens Kamerlid Marleen Barth een ontluisterend beeld.

Zo stelt TNO vast dat de fysieke arbeidsomstandigheden in het basisonderwijs onder de maat zijn; scholen blijven achter bij wettelijk vastgestelde normen voor arbeidsomstandigheden en professionele standaarden die elders op de arbeidsmarkt gebruikelijk zijn. De hygiëne is onvoldoende, er is op veel scholen mogelijk asbest aanwezig, er is vaak sprake van onvoldoende verlichting, van geluidsoverlast, verouderde stoelen voor leerkrachten en leerlingen en van onvoldoende bergruimte. Ook de brandveiligheid van basisscholen voldoet op geen enkele manier aan de normen.

De andere onderzoeken laten vergelijkbare problemen zien voor bijvoorbeeld leermiddelen (de kosten vallen veel hoger uit dan de rijksvergoeding), ICT (de scholen krijgen 124 gulden per leerling, terwijl 180 gulden per leerling nodig is) en gebouwenonderhoud (als de daarvoor gestelde eisen bij de tijd worden gebracht, stijgen de kosten voor onderhoud met bijna 27 procent).

De PvdA vindt dat het kabinet de uitkomst van de onderzoeken een zware rol moet laten spelen bij de komende discussie over de Voorjaarsnota en opstelling van de begroting voor 2002. "Verhoging van de vergoeding voor materiaal en huisvesting is essentieel. Om veiligheid en gezondheid van kinderen te waarborgen, voldoende kwaliteit van onderwijs te garanderen en de positie van het onderwijs op de arbeidsmarkt aantrekkelijker te maken. We mogen niemand in het onderwijs, kinderen noch leraren, dit soort sjofele arbeidsomstandigheden aandoen", zegt Barth.

Het kabinet heeft vorig jaar meer geld uitgetrokken voor de materiele bekostiging van scholen: ruim 100 miljoen voor leermiddelen, 400 miljoen voor gebouwenonderhoud en ICT. Een goed begin, stelt Barth, maar nog lang niet genoeg: "Het gaat daarbij grotendeels om eenmalige bijdragen. Om de situatie te verbeteren, is structureel meer geld noodzakelijk. Bovendien zijn de bedragen minder indrukwekkend als je ziet wat een individuele school uiteindelijk op haar rekening krijgt. 400 miljoen lijkt veel, maar een gemiddelde basisschool ontving 25.000 gulden. Daar kun je net drie lokalen van laten schilderen".

Meer informatie: Marleen Barth 06 - 54241809