Persbericht

Nijmegen / Den Haag, 2 maart 2001

STUDENTEN IN DEBAT OVER HET NATIONALE SLAVERNIJVERLEDEN

Op 7 maart organiseert het Comité van Aanbeveling Nationaal Monument Slavernijverleden in samenwerking met Studium Generale van de Katholieke Universiteit Nijmegen een debat met als titel 'De oorverdovende stilte rond het nationale slavernijverleden'. Onder leiding van Rocky Tuhuteru gaan verschillende sprekers met elkaar en studenten in debat over de betekenis van het Nederlandse slavernijverleden.

Professor dr. Alex van Stipriaan Luïscius (EUR) gaat in op de Nederlandse houding ten aanzien van slavernij. Cineast Felix de Rooy verzorgt een column over de betekenis van het slavernijverleden. Professor dr. Paul van Tongeren (KUN) behandelt de mogelijke betekenis van het Nationaal Monument voor de erkenning van het slavernijverleden en de rol die begrippen als tolerantie en schaamte daarbij spelen.

Tijdens het tweede gedeelte vindt een debat plaats, waaraan naast de sprekers en studenten in de zaal ook de heer Wawoe, voorzitter van het Comité van Aanbeveling Nationaal Monument Slavernijverleden en mevrouw Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden deelnemen.

Het debat is een onderdeel van een tweedaags programma over het slavernijverleden op de campus van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Op 6 maart wordt de film 'Ava & Gabriel: A Love Story' (Ned., 1990, Felix de Rooy) vertoont. De filmregisseur geeft zelf een inleiding op het verhaal over de Antilliaanse gemeenschap. Na afloop van het debat op 7 maart is een Surinaams / Antilliaans feest georganiseerd in het CultuurCafé op de campus met medewerking van de band Carlo Jones & Friends en de Rotterdamse dj Faisell Osborne.

Eind 1999 is het Comité van Aanbeveling Nationaal Monument Slavernijverleden ingesteld door minister Van Boxtel en staatssecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De belangrijkste taak van het Comité is het vergroten van het draagvlak voor het monument en het bevorderen van het nationaal bewustzijn ten aanzien van het slavernijverleden.

Voor de redactie
U bent van harte uitgenodigd bij het debat aanwezig te zijn. Het debat vindt plaats tussen 20.00 en 22.00 uur op het universiteitsterrein van de KUN, in zaal 1 van het Collegezalencomplex, aan het Mercatorpad 1 te Nijmegen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annemieke Attema, Studium Generale KUN, tel. (024) 361 59 12 of, Ilse van Overveld, Winkelman & van Hessen, tel (070 )416 16 16