Nederlandse Vereniging van journalisten

PCM-dagbladen: Vergoeding hergebruik te laag

De NVJ vindt een aanbod van 2% vergoeding voor het elektronisch hergebruiken van artikelen te mager. De vereniging zegt dit in een reactie op een brief van de PCM-dagbladen, waarin freelance medewerkers een jaar verlenging wordt aangeboden van een twee jaar oude regeling.

Deze regeling houdt in dat de freelancers een vergoeding van 2% van het jaarlijks honorarium ontvangen voor toestemming voor elektronisch hergebruik van hun werk.
Er bestaat nog steeds geen overeenstemming tussen enerzijds de NVJ en FLA (FreeLancers Associatie) en anderzijds PCM over de hoogte van een vergoeding voor hergebruik. Wél vinden de vertegenwoordigers van freelancers de geboden 2% te gering. Op dit moment lopen er nog enkele procedures tegen PCM, waarin schadevergoeding wordt gevraagd voor gebruik van werk van freelancers in de Pers Databank. Zo diende vorige week maandag de tweede behandeling van het kort geding dat Max Pam aanspande tegen PCM. Pam eist een voorschot op een schadevergoeding voor het misbruik van zijn werk gedurende tien jaar. Dit kort geding diende eerder op 1 december vorig jaar, maar tijdens de zitting kondigde PCM aan met een voorstel te komen. Het aanbod werd vervolgens door Max Pam afgewezen. Hij eist nog steeds een voorschot.

De NVJ adviseert freelancers goed te onderhandelen over een hogere vergoeding en betere voorwaarden.