KON. INSTITUUT VOOR DE TROPEN

samsam gaat met kinderen op webexpeditie

Reis mee door Nederland, de Antillen en Suriname

Slavernij en Familie Overzee zijn de thema.s van de nieuwe samsam-webexpeditie voor 9 tot 13-jarige kinderen. Vanaf 16 maart is de expeditie te volgen op een nieuwe website. Erik den Boer en Marieke Wensink reizen drie maanden door Nederland, de Antillen en Suriname. Samen met kinderen brengen ze de site tot leven. Kinderen mogen vragen stellen, zelf onderwerpen aandragen en zo de reis en de inhoud van het project meebepalen.

Het doel van de webexpeditie is begrip kweken tussen kinderen uit verschillende culturen en hen vertrouwd maken met computer- en internetgebruik. Via het wereldtijdschrift samsam worden kinderen van groep 7 en 8 van alle basisscholen opgeroepen om met hun computer aan de webexpeditie mee te doen en met elkaar in discussie te gaan. De thema.s Slavernij en Familie Overzee geven inzicht in de banden die bestaan tussen Nederland, Suriname en de Antillen. Het zijn uiterst actuele onderwerpen vanwege de oprichting van het Nationaal Monument Slavernij-Verleden in Amsterdam en de tentoonstellingen in 2001 en 2002 over slavernij in diverse musea in Nederland.

Wat te beleven?
Kinderen kunnen hun eigen .kidsstory. maken en direct op internet teruglezen. Er komt een bijzonder (s)chateiland en een wedstrijd voor scholen, waarbij een computer te winnen valt. De competitie draait om de rubriek Wat de Hik...?, waarbij leerlingen een voorwerp moeten raden dat door iemand anders op de site is gezet. Ze kunnen ook zelf in deze rubriek een foto plaatsen van iets dat kinderen in Suriname en de Antillen wellicht niet kennen. Zo biedt de webexpeditie unieke, op maat gesneden content voor ICT-onderwijs, zowel op basisscholen als de onderbouw van het middelbaar onderwijs. De reis is te volgen op: www.samsam.net of www.webexpeditie.kennisnet.nl

De expeditie en samsam
De expeditieleden Erik en Marieke hebben hun ervaring met het maken van kindertelevisieprogramma.s en computerdeskundigheid vertaald in een uniek specialisme: het maken van virtuele reisprogramma.s voor kinderen. Zij stimuleren de kinderen tot het maken van internetreportages over allerlei onderwerpen die verwijzen naar migratie, toen en nu. Samsam is een gratis maandblad over kinderen in niet-westerse culturen, dat in een oplage van 500.000 exemplaren op basisscholen in de betrokken drie landen wordt verspreid. In samsam worden de lezers extra geprikkeld om deel te nemen aan het project. Elke maand behandelt het magazine een ander land. In maart gaat samsam over Nederland, in april over de Antillen en in mei over Suriname.

De samsam-webexpeditie is een initiatief van de stichting webexpeditie en het wereldtijdschrift samsam. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Kennisnet, LSO Amsterdam en Educatieve Faculteit Iselinge Doetinchem en wordt financieel gesteund door de ministeries van Buitenlandse Zaken en OC&W.

samsam is een project van KIT Publishers, onderdeel van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen). Het KIT ondersteunt de duurzame ontwikkeling van niet-westerse landen op het gebied van management en organisatie, cultuur, gezondheid en plattelandsontwikkeling.


....