BROADCOM, CISCO, NVIDIA EN SUN BEHOREN TOT DE EERSTEN DIE AMD'S HYPERTRANSPORT-TECHNOLOGIE OVERNEMEN

AMD's HyperTransport biedt 24-voudige datadoorvoersnelheid vergeleken met bestaande technologieën

Taipei, Taiwan -7 maart 2001 - AMD heeft bekend gemaakt samen te werken met meer dan honderd belangrijke ondernemingen in de computer- en communicatie-industrie om de ontwikkeling en brede acceptatie te bevorderen van AMD's HyperTransport-technologie. Topbedrijven als Broadcom Corporation, Cisco Systems, NVidia en Sun Microsystems hebben te kennen gegeven de HyperTransport-technologie te gaan gebruiken om de prestaties van hun toekomstige producten te vergroten. Ook Altera heeft belangstelling getoond.

Plannen voor een HyperTransport-consortium liggen op tafel. AMD verwacht dat de eerste producten met HyperTransport later dit jaar op de markt zullen komen. HyperTransport-technologie, voorheen ook bekend onder de codenaam Lightning Data Transport (LDT), is een innovatieve nieuwe technologie die de snelheid van datatransport kan opvoeren tot pieken van 6,4GB/s. Het dataverkeer tussen chips in de PC en tussen netwerk- en communicatie-apparaten onderling kan daarmee maximaal 24 keer sneller verlopen dan met bestaande technologieën mogelijk is.

Voor de steeds toenemende datastromen (audio, video, grafische data) via Internet en binnenkort Breedband Internet is deze verveelvoudiging van de snelheid uiterst welkom. Maar ook de prestaties van PC's en servers van de volgende generatie zullen gebaat zijn bij HyperTransport. Grote voordelen van deze nieuwe technologie zijn de lage ontwikkelkosten voor systeembouwers en de compatibiliteit met bestaande besturingssystemen. AMD heeft is samenwerking met partners herhaaldelijk bijgedragen aan de voortgang van de computertechnologie, bijvoorbeeld 3DNow, de aanpassing van de Alpha EV6-Bus voor PC's met de AMD Athlon-processor en de versnelling die AMD heeft gegeven aan de ontwikkeling van de DDR geheugentechnologie met de introductie van de AMD-760 chipset.

De HyperTransport-technologie
HyperTransport is een punt-naar-puntverbinding voor IC's. De technologie is universeel toepasbaar; hetgeen betekent dat het aantal systeembussen kan verminderen. De snelheid van HyperTransport komt onder andere ten goede aan de verwerking van 'embedded applications' en breidt de verschalingsmogelijkheden voor multiprocessorsystemen zeer sterk uit. Bestaande systemen hebben een maximale bandbreedte van 266MB/s, terwijl HyperTransport op 6,4GB/s uitkomt, meer dan twintig maal zo veel. Deze snelheid sluit goed aan bij externe bussnelheden, zoals PCI (Peripheral Component Interconnect) en bij technologieën in opkomst, zoals InfiniBand, die voor geheugentoegang en communicatie met systeem­componenten de infrastructuur van IT en ICT moeten onderhouden. HyperTransport kent een doorlusmogelijkheid, waardoor maximaal 32 apparaten met input/output-bruggen in een enkel kanaal opgenomen kunnen worden; de busbreedte en snelheid van de onderscheiden componenten is daarbij niet kritisch.

AMD
AMD is over de gehele wereld leverancier van IC's en ondersteunende elektronische schakelingen voor personal computers in stand-alone- en netwerk-configuraties, en voor communicatie-apparatuur. AMD heeft productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Europa, Japan en andere Aziatische landen voor de vervaardiging van microprocessoren, flash-geheugens en andere geavanceerde IC's. De onderneming met hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië (VS) is in 1969 gesticht en behaalde in 2000 een omzet van $4,6 miljard.

AMD op Internet
Meer informatie over bovenstaand persbericht, nieuws en andere persberichten zijn te vinden op: www.amd.com/news/news.html

Voorbehoud
Eventuele in dit bericht opgenomen toekomstverwachtingen zijn onder normaal voorbehoud van onverwachte gebeurtenissen of onvoorziene ontwikkelingen.



Voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
PBA Benelux, Philip Bosz, tel: (+31) 70 3589378 of e-mail: Philip@berg-kleijn.nl