Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Tour is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

07-03-2001

Stakingen bij tourbedrijven houden aan


* Werkgevers proberen tweedracht te zaaien

* Actiebereidheid nog steeds hoog

* Noorden van Nederland gaat vrijdag plat

Werkgevers van touringcarbedrijven proberen onder werknemers tweedracht te zaaien, door ten onrechte het verhaal te verspreiden dat de bonden niet met de werkgevers om de tafel willen. Tot nu toe overigens met weinig succes: vandaag wordt er verspreid over het hele land opnieuw gestaakt, bij in totaal twaalf touringcarbedrijven. Honderden werknemers laten de bus vandaag aan de kant.

CNV Tour heeft vanmorgen een aangetekende brief ontvangen van KNV Busvervoer met een uitnodiging om te komen praten. Maar een datum, tijdstip en locatie worden daarin niet genoemd. Bovendien willen de werkgevers praten op basis van het eindbod, dat al eerder krachtig is afgewezen door de bonden. "We willen best praten, graag zelfs, maar dan niet op basis van een onacceptabel eindbod. Voor ons is er maar één goed vertrekpunt, en dat is het principeakkoord dat we vorige week in informeel overleg hebben bereikt", zegt CNV-onderhandelaar Arjan Huizinga. "We waren er toen nota bene bijna uit, maar de werkgevers trokken zich op het allerlaatste moment terug. Nu doen ze voorkomen alsof de schuld van het mislukken van de onderhandelingen bij de bonden ligt."

Getuige het verloop van de acties, verwacht Huizinga dat de meeste werknemers (overigens niet alleen chauffeurs, maar ook andere werknemers bij de busbedrijven) zich niet door de werkgevers laten misleiden. Vandaag wordt onder meer gestaakt bij OAD (Holten), De Jong (Rijsoord), Vermaat (Hellevoetsluis), Op het Broek (Roermond), Baggen (Sittard), Connexxion Pijnacker, Snelle Vliet (Hardinxveld-Giessendam) en Arke Tad (Enschede).

De komende dagen verwacht CNV Tour een verder uitbreiding van de acties. Volgens onderhandelaar Arjan Huizinga gaat komende vrijdag "ook het hele noorden plat".

Nadere inlichtingen:

Arjan Huizinga
030-6348395
Kees de Vos
030-6348395