Bank Brussel Lambert

Liberalisering Europese elektriciteitsmarkt goed op dreef 7 maart 2001

De Europese elektriciteitsmarkt maakt momenteel een nooit geziene culturele revolutie door. De liberalisering die ingeluid werd door de EU-richtlijn van 1997, is goed op dreef en heeft een onverwachte dynamiek losgemaakt. Dit jaar zal al 65% van de Europese elektriciteitsmarkt effectief open zijn voor concurrentie, en te verwachten valt dat de EU tegen 2004 de totale marktopening zal willen afronden, zo schrijft de Bank Brussel Lambert in het jongste nummer van Financiële Berichten .

Centraal in de liberalisering staat dat elke consument zijn leverancier van elektriciteit vrij moet kunnen kiezen en dat derde partijen toegang moeten krijgen tot het hoogspanningsnetwerk. De monopolies en de verticale integratie van weleer moet verdwijnen door het "ontbundelen" van de verschillende schakels. Productie, transport, distributie en levering moeten autonoom kunnen opereren. De sector van de nutsbedrijven staat dan ook voor een massale herstructurering, die een enorm potentieel aan kostenbesparingen zal meebrengen. Als men weet dat er in een land als Duitsland niet minder dan 900 nutsbedrijven en nutsbedrijfjes actief zijn, beseft men waarom nu reeds geen week voorbij gaat zonder dat er concentraties worden aangekondigd.

Op dit ogenblik bestaan er in de EU al een stuk of vijf deelmarkten, zoals Scandinavië, het Iberisch schiereiland en de as Duitsland-Frankrijk-Benelux-Zwitserland-Oostenrijk. Het gebrek aan capaciteit om deze markten te verbinden, maakt dat de prijzen er nog uit elkaar lopen. Binnen deze markten is de prijsconvergentie al volop aan de gang, wat de nutsbedrijven tot verdere aanpassingen zal dwingen.

De analyse van de liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt verschijnt in het maart-nummer van Financiële Berichten van de BBL. Op de beleggingspagina's wordt het beurspotentieel van de elektriciteitbedrijven onderzocht. Ook is er aandacht voor onverwachte belastingverhoging die voor lage inkomens voortvloeit uit de belastingverlaging van het plan-Reynders.
Pour obtenir plus d'information: BBL Groupe Asset Management, avenue Marnix 24, 1000 Bruxelles,
tél 02/547.34.31 - fax 02/547.37.70
E-mail: bulfinber.asm@bbl.be