Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciaal toeristisch routenetwerk
Brugge, 7/3/2001
In 1989 ontwikkelde de WVT een plan voor de uitbouw van een provinciaal fietsroutenet. Dit plan voorzag in lusvormige circuits - gericht op lokaal recreatief fietsverkeer - , en doorgaande assen, specifiek afgestemd op fietsvakanties. Volgens dit plan werden tussen 1990 en 1998 in de meest aantrekkelijke gebiedsdelen van de provincie 25 lokale en 2 doorgaande fietsroutes gerealiseerd. Hoewel dit netwerk in grote mate voldoening schonk, bleek een uitbreiding van de lokale routes, inzonderheid in het zuiden van de provincie, wenselijk. Van de 25 gerealiseerde routes situeerde het overgrote deel zich immers in de kustregio en de Westhoek. Daarom opteerde de WVT om het lokale fietsroutenet van 25 naar 35 op te trekken.
Vorig jaar kon reeds een eerste reeks van 5 nieuwe routes worden gerealiseerd en dit jaar zullen opnieuw 5 routes aan het bestaande aanbod worden toegevoegd, zodat straks het netwerk van lokale fietsroutes als voltooid zal kunnen beschouwd worden.

Van meet af aan kende de uitbouw van fietsroutes een groot succes. Hoewel geen precieze cijfers bekend zijn over het aantal gebruikers, geven de verkoop van de routebrochures ons toch een indicatie nopens de belangstelling. Zo werden tussen 1990 en heden liefst 357.995 fietsroutebrochures aan de man gebracht. Vorig jaar alleen gingen meer dan 50.000 brochures over de toonbank. Indien de resultaten van een Nederlands onderzoek naar het gebruik van fietsroutes in de provincie Zeeland (waaruit bleek dat zowat de helft van de routerijders zich geen brochure aanschaft) ook gelden in ons land, dan betekent dit dat jaarlijks meer dan 100.000 toeristen en recreanten gebruik zouden maken van ons fietsroutenetwerk.
Het betekent echter ook dat de bewegwijzering van de routetrajecten zeer belangrijk is. Want indien men zich zonder kaart of brochure op pad begeeft is het ontbreken van één enkel bordje reeds voldoende om hopeloos verkeerd te rijden.
Maar precies op dit stuk scoren de WVT-routes zeer goed. Uit een bevraging van ons fietspubliek in 1999 bleek een overgrote meerderheid zeer tevreden met de uitgezette trajecten en de aanwezige bewegwijzering. Ook uit de vele brieven en reacties die wij jaarlijks van gebruikers van ons fietsroutenet mogen ontvangen blijkt steeds weer de grote waardering voor de vlekkeloze staat van de routebebording.