Volksunie

Veilige recreatie aan de Vlaamse kust (07/03/01)

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones uitte bij Vlaams minister Stevaert, bevoegd voor Openbare Werken, zijn bekommernis voor de veiligheid van de recreatieve bezoeker van het strand aan de Vlaamse kust, meer bepaald in De Panne.

Op het strand van De Panne - dat zich, door de afwezigheid van golfbrekers en zijn grote ruimte - bij uitstek leent voor het beoefenen van ondermeer de zeilwagensport, bevinden zich namelijk verraderlijke obstakels: de zogeheten merkpaaltjes.

Dit zijn kleine houten paaltjes, aangebracht om zones op het strand af te bakenen voor onderzoek naar aanwezigheid van bommen of schroot.

Deze merkpaaltjes zijn moeilijk zichtbaar omdat ze slechts 20 cm uit het zand steken, kunnen onmogelijk met de hand verwijderd worden omdat ze keihard vastzitten, en duiken, als gevolg van ebbe en vloed, te pas en te onpas weer op.

Probleem is dat die paaltjes eenmaal ze hun dienst hebben bewezen - niet verwijderd worden, en een gevaar vormen voor de strandbezoekers. Vooral de beoefenaars van de zeilwagensport hebben er last van.

Alhoewel er tot nog toe dank zij een zorgvuldig onderzoek van het parcours door de inrichters van de zeilwagenwedstrijden nog geen gekwetsten vielen, hebben sommigen al grote schade opgelopen aan hun zeilwagens, die bij grote snelheid heel dicht tegen het zand rijden. Het gevaar voor de zuivere recreatiezeilers blijft onverminderd bestaan.

Dat geldt trouwens ook voor paarden, die zich ernstig kunnen kwetsen aan paaltjes die net onder het water staan, om nog maar te zwijgen over het gevaar voor spelende kinderen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones wou dan ook weten van de bevoegde minister of er nog opzoekings- en/of opgravingswerken op het strand van De Panne gepland zijn, en of er dan opnieuw paaltje zullen geplant worden in het strand.

De minister antwoordde (kort maar klaar) dat er nog tot eind maart 2001 dergelijke werken gepland zijn, en dat er daarvoor inderdaad merkpaaltjes zullen geplaatst worden. De minister beloofde evenwel dat de paaltjes, uit veiligheidsoverweging, voortaan zouden geschilderd worden, zodat ze beter zichtbaar zouden zijn.

Op de vraag van Jan Loones hoe het zit met verwijdering van de paaltjes, die er niet meer nodig zijn, stelde de minister letterlijk: De merkpaaltjes die niet meer nuttig zijn voor de uitvoering van de werken worden onmiddellijk verwijderd. Zij zullen bij het einde der werken in ieder geval weggenomen zijn. En nu nagaan of ministers wil ook wet wordt

Auteur:
Fractie Vlaams parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be