Volksunie

VU-voorstel maakt einde aan koppelverkoop in bouwsector (07/03/01)

Bouwgrond wordt steeds schaarser en duurder, zeker in Vlaanderen. Meer en meer wordt verkavelbare grond of worden hele verkavelingen door promotoren of aannemers gekocht.
Zij betalen soms een zeer hoge prijs per vierkante meter, zodat andere kandidaat-verkavelaars of kopers geen kans maken. Bij de verkoop van de kavels legt de verkoper de koper dan de verplichting op om op het perceel een woning te laten oprichten ofwel door hemzelf ofwel door een door hem aangeduide promotor of aannemer. Dit zet kwaad bloed. De kandidaat-koper laat zijn oog vallen op een perceel, maar wil absoluut niet in zee met de verkoper voor zijn bouwproject. Hij kiest liever zelf een architect en aannemer of houdt helemaal niet van de sleutel-op-de-deur-stijl van de promotor, enz. Ook aannemers en architecten zijn heel ontevreden over deze beperking van het mededingingsrecht.

Het juridisch instrumentarium is onafdoende om met deze praktijk komaf te maken.

Bepaalde gemeentebesturen bedingen nu reeds dat de verkavelaar een deel van de kavels vrij van dergelijke bouwverplichting verkoopt. Dit is juridisch niet afdwingbaar en dergelijk voluntaristisch handelen biedt geen structurele oplossing voor het probleem. De koper kan ook naar de rechtbank stappen en aanvoeren dat het contract nietig is omdat het voorwerp van de bouwverplichting te onbepaald is qua voorwerp. Echter, de uitspraak kan jaren op zich laten wachten, de uitslag is onzeker en procederen kost geld. Een laatste strohalm wordt geboden door de wet op de handelspraktijken. Die wet verbiedt de koppelverkoop, maar is niet van toepassing is bij de verkoop van vastgoed.

Met zijn huidig voostel wil Kamerlid Geert Bourgeois voor dit maatschappelijk probleem een oplossing aanreiken door de gedwongen koppelverkoop te verbieden.

In het Burgerlijk Wetboek wordt een algemeen verbod ingeschreven. Het gaat om een relatieve nietigheid van de verplichte onderschrijving van een bouwovereenkomst in of naar aanleiding van de aankoop van een of meer percelen bouwgrond. Het doet er niet toe of deze verplichting een clausule van de overeenkomst tot aankoop van de grond is, dan wel een aparte overeenkomst die al dan niet gelijktijdig met de aankoopovereenkomst gesloten wordt, of nog een belofte of eenzijdige verbintenis tot het sluiten van een dergelijke aannemingsovereenkomst.

De aankoopovereenkomst vermeldt dat de koper het recht heeft de nietigheid van de met de wet strijdige overeenkomst in te roepen vóór het verlijden van de authentieke akte. De notaris zal de koper uitdrukkelijk op deze wettelijke bepaling wijzen en zal hem de vraag stellen of hij al dan niet een bouwovereenkomst of belofte dan wel eenzijdige verbintenis tot het sluiten van een bouwovereenkomst met de verkoper of een door deze aan te wijzen derde gesloten heeft. In dat geval vermeldt de notaris uitdrukkelijk vermelden dat hij de koper op deze wettelijke bepaling gewezen heeft en dat deze de nietigheid niet wenst in te roepen.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be