MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

07-03-2001
MKB-Nederland: Actieweek mkb-vacaturelijn in laatste week maart MKB-Nederland organiseert in samenwerking met de convenantspartners van het minderhedenconvenant (de ministeries van BZK en SZW en Arbeidsvoorziening) in de laatste week van maart een actieweek. Doel van de actieweek is de bekendheid en het gebruik van het vacaturelijnproject (mkb-vacaturelijn; dàt werkt) onder mkb-werkgevers verder te vergroten. Daartoe zal ondermeer een speciale nieuwsbrief worden gezonden naar bedrijven met vijf werknemers en meer en zal er aan het begin van de actieweek, op maandag 26 maart, een paginagrote advertentie verschijnen in diverse landelijke ochtendbladen.

In de actieweek zal tevens de kick-off plaatsvinden van de vacaturelijnbus. De vacaturelijnbus, waarvan er drie beschikbaar zijn, zal het komend jaar bedrijventerreinen en winkelcentra bezoeken om werkgevers te informeren over de snelle en intensieve 1 op 1 bemiddelingsaanpak na melding van een vacature. Hierbij bestaat tevens de mogelijkheid om ter plekke vacatures in te nemen via het landelijk callcenter (0800-8001). Bij grotere evenementen zullen consulenten van het arbeidsbureau in de bus via een online verbinding met het werkzoekenden-bestand een eerste match kunnen uitvoeren. In de actieweek zullen bewindslieden, kamerleden, branche- en regiovoorzitters van bij MKB-Nederland aangesloten organisaties met de vacaturelijnbussen bedrijven bezoeken waar allochtone werkzoekenden zijn geplaatst. De officiële start is op dinsdag 27 maart. Op die dag zullen de ministers Vermeend en Van Boxtel en MKB-Nederland-voorzitter De Boer in Rijnmond een aantal bedrijven bezoeken. De dagen daarop vinden bedrijfsbezoeken plaats in andere regio\'s.

Resultaten convenant
In de laatste week van februari is het aantal gemelde vacatures de grens van 25.000 gepasseerd. Op 1 maart 2001 is uitgekomen op 25.831 gemelde vacatures. MKB-Nederland gaat er vanuit dat begin april de 30.000ste vacature wordt gemeld, bijna vier weken voor de beoogde datum van 1 mei. Van de gemelde vacatures zijn er inmiddels 10.543 vervuld (vervullingspercentage 41%), waarvan 7.598 met allochtone kandidaten. Ruim 8.800 vacatures zijn nog in behandeling en kunnen tot plaatsing leiden. Daarnaast zijn er via de inspanningen in het kader van het convenant 3.735 allochtone werkzoekenden op eigen kracht aan het werk gekomen.

Vervolgafspraken convenant
Op 1 mei loopt het eerste convenantsjaar af. Alle partijen hebben inmiddels aangegeven het project te willen voortzetten. Het raamconvenant dat vorig jaar in april is getekend loopt tot eind 2002. Op korte termijn zullen de afspraken geformaliseerd worden voor de periode tot 1 januari 2002. Voor deze datum is gekozen omdat in verband met het in werking treden van de nieuwe uitvoeringsstructuur voor de arbeidsvoorziening per 1 januari a.s. wellicht aangepaste afspraken gemaakt dienen te worden voor 2002.

Informatie: drs. A. van Delft