Rijksuniversiteit Groningen

Aletta Jacobs Lezing

Stress, burn-out en WAO. De prijs van emancipatie?

Zo'n 23 vrouwen- en emancipatieorganisaties hebben heftige kritiek op het Nederlandse emancipatiebeleid van de afgelopen jaren. Vrouwen worden de arbeidsmarkt opgejaagd en pas als geëmancipeerd gezien als ze een betaalde baan hebben. De zorg voor kinderen, ouders en zieken wordt ondergeschikt gemaakt aan economische belangen. De emancipatie schiet haar doel voorbij en steeds meer vrouwen vertonen burn-out en stressverschijnselen en verdwijnen in de WAO. Zijn stress en WAO de prijs van de emancipatie? Vrouwen lopen een groter risico om in de WAO te komen dan mannen. Waarom is dat zo? Volgens professor Maassen van den Brink ligt de oorzaak in de arbeidstoename van vrouwen de afgelopen 30 jaar. Behalve daling van het kindertal en beschikbaarheid van kinderopvang, speelden loonontwikkelingen een hoofdrol. Opmerkelijk is dat het arbeidsaanbod van vrouwen veel sterker reageert op een toename van het loon dan dat van mannen. De tweede factor zijn de bezuinigingen in de collectieve sector in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Tezamen met verdergaande arbeidsduurverkorting die niet (volledig) werd gecompenseerd door extra personeel, heeft dit geleid tot een hogere werkdruk. En juist in deze sectoren - vooral in de zorg en in het onderwijs - werken verhoudingsgewijs veel vrouwen. En tenslotte valt arbeidsongeschiktheid te vergelijken met een epidemie. Die kent een bepaald verloop: eerst worden weinigen getroffen, daarna neemt het aantal snel toe en na een tijd dooft de epidemie uit. Bij mannen is die epidemie al achter de rug. Bij vrouwen nog niet.

Prof.dr. Henriëtte Maassen van den Brink is hoogleraar Scholing, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling aan de Faculteit Economische Wetenschappen en Econometrie (UvA) en hoogleraar Economie van consumenten en huishoudens aan Wageningen Universiteit.

Anneke van der Giezen verzorgt een co-referaat getiteld 'Vrouwen en arbeidsongeschiktheid. De juiste cijfers'. Als vrouwen willen blijven werken en wanneer de maatschappij dat wil, moet het hogere WAO-risico allereerst bestreden worden door verbetering van de arbeidsomstandigheden in de risicosectoren, en door verbetering in arbeidsmarktpositie -in brede zin- van vrouwen. Het resterende deel van het verhoogde WAO-risico, onder andere door zwangerschap en bevalling, moet vervolgens geaccepteerd worden, is de stelling die Van der Giezen zal verdedigen. Zij is in Nederland de expert op het gebied van de instroom van vrouwen in de WAO. Ir. Van der Giezen is als onderzoeker werkzaam bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV).

Studium Generale Groningen organiseert jaarlijks de Aletta Jacobs Lezing, waarin aandacht wordt besteed aan het leven en werk van vrouwen. In de loop der jaren passeerde een groot aantal nationaal en internationaal gerenommeerde vrouwen de revue, onder wie Buchi Emecheta, Shere Hite, Nawal el Saadawi, Gabi van Driem, Germaine Greer en Els Borst. Aletta H. Jacobs begon als eerste vrouwelijke student aan een Nederlandse universiteit in 1871 met haar studie geneeskunde in Groningen. Na haar studie zette zij zich op vele manieren in om de levens- en arbeidsomstandigheden van vrouwen te verbeteren. Het werk van Aletta Jacobs is van grote betekenis geweest voor de emancipatie van de vrouw.

Datum en tijd

woensdag 7 maart 2001, 20.00 uur

Sprekers

prof.dr. Henriëtte Maassen van den Brink en ir. Anneke van der Giezen (co-referent)

Titels

20ste Aletta Jacobs Lezing:

Stress, burn-out en WAO. De prijs van emancipatie? (Maassen van den Brink)

Vrouwen en arbeidsongeschiktheid. De juiste cijfers (Van der Giezen)

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63 www.rug.nl/cis/sgg/archief%202001/aletta2001.htm