Vopak NV

Vopak optimistisch over 2001


· Verwachting 2001:

- stijging nettowinst met 19 - 21% voor afschrijving goodwill en voor buitengewoon resultaat

- stijging nettowinst met 8 10% na afschrijving goodwill
· Acquisitie Ellis & Everard doorbraak in Distributie
· Nettowinst 2000 met 5,2% gestegen tot EUR 160,1 miljoen
· Winst per aandeel neemt toe met 7,5% tot EUR 3,15
· Verbetering resultaten Logistiek en Distributie Noord-Amerika
· Fusievoordelen op schema

Rotterdam, 7 maart 2001

Koninklijke Vopak N.V. maakt de volgende cijfers over 2000 bekend:

In miljoenen euro's20001999%
Omzet4.150,73.582,815,8
Bedrijfsresultaat (EBIT)313,2299,04,7
EBITDA452,7428,25,7
Nettowinst*160,1152,2**5,2
Winst per aandeel3,152,93**7,5
Dividend1,251,213,3


* na aftrek van preferent dividend

** exclusief buitengewoon resultaat na belasting van EUR 52,2 miljoen
Omzet
De omzet steeg met bijna 16% tot ruim EUR 4,1 miljard. Het grootste deel van deze stijging was afkomstig uit Chemische Distributie Noord-Amerika. Hier is de marktpositie van Vopak verder verbeterd.

Bedrijfsresultaat

· Chemische Distributie Noord-Amerika nam ondanks aanloopkosten ChemPoint.com (EUR 5 miljoen) toe met 10%.

· Uitbreidingen in nieuwe markten in Latijns-Amerika en Azië droegen additioneel EUR 10 miljoen bij aan het resultaat in Chemie Logistiek.
· Eénmalige factoren, zoals desinvesteringen, hadden een negatieve invloed op het resultaat in Logistiek (EUR 23 miljoen).
· Chemische Distributie Europa stelde teleur als gevolg van margedruk door hogere inkoopprijzen en hogere kosten ten gevolge van reorganisatie- en brandstofkosten.
Verklaring Bestuursvoorzitter
Ton Spoor, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf het volgende commentaar op de cijfers:

"Het jaar 2000 was het eerste volle jaar van de nieuwe combinatie. Er zijn vele stappen gezet tot herstructurering van de business portefeuille en groei van de onderneming. We hebben de logistieke organisatie geïntegreerd en de grootste aankoop uit de geschiedenis van onze ondernemingen gedaan. Met de financiële resultaten zijn we niet tevreden. We hebben duidelijk last gehad van de sterk gestegen olieprijs. In de komende jaren zullen we de vruchten plukken van onze inspanningen in 2000."

"De acquisitie van Ellis & Everard is een doorbraak voor de groei van onze Chemische Distributie-activiteiten. Een 45%-toename van de omzet geeft ons een krachtige impuls voor sterkere autonome groei. Nu de eerste weken van integratie achter de rug zijn, is ons beeld van een 'perfect match' bevestigd."

"Deze stap heeft enorm bijgedragen aan onze naamsbekendheid in de industrie. De gehele Chemische Distributie-organisatie in Noord-Amerika gaat binnenkort opereren onder de Vopak-naam. Het biedt onze mensen in Logistiek en Distributie meer mogelijkheden dan ooit nieuwe diensten met onze klanten te ontwikkelen. Dit leidt tot meer omzetgroei, kortom een prachtige toekomst voor Vopak."

Groei en herstructurering
De strategie, zoals gepresenteerd in augustus 2000, is gericht op groei en herstructurering. Enkele belangrijke stappen zijn gezet om deze doelen te verwezenlijken:

Groei

· Met de acquisitie van Ellis & Everard, in omvang de vierde distributeur ter wereld, is de helft van de groeidoelstelling in Chemische Distributie gerealiseerd. Deze overname heeft een aanzienlijk positief effect op de omzet en winstontwikkeling in Chemische Distributie. Op een pro-forma basis is het effect voor 2000 in Distributie een omzetstijging van 45% naar EUR 4,9 miljard. Het effect op het pro-forma bedrijfsresultaat in 2000 zou EUR 59 miljoen (voor afschrijving goodwill) bedragen (zie bijlage 7). De integratie van de organisaties in de Verenigde Staten en Europa is zes weken geleden gestart en in volle gang. De synergievoordelen zullen naar verwachting in 2002 EUR 17 miljoen voor belastingen bedragen. Eénmalige lasten met betrekking tot de Vopak Chemische Distributie-organisatie zullen als bijzondere lasten in 2001 worden opgenomen.
· Met de overname van de klantenportfolio van Van Wellen heeft de Logistic Services-groep een leidende marktpositie in het Antwerpse havengebied veroverd.
· Vopak zal zich verder toeleggen op verbeterde communicatie met de klanten via internettechnologie. In de Verenigde Staten zijn inmiddels koppelingen tot stand gebracht tussen de ICT-systemen van Vopak en haar klanten.
· ChemPoint.com, het internetgerelateerde telemarketingbedrijf van Vopak voor de verkoop van specialty chemicals, heeft haar productenpakket uitgebreid. Naar verwachting zal deze activiteit eind 2001 het 'break-even'punt bereiken. In 2001 zullen meer initiatieven genomen worden voor het gebruik van internettechnologie bij de dienstverlening in Logistiek en Chemische Distributie.
· In Singapore heeft Vopak Terminals Singapore (69,5%-belang Vopak) het voornemen in joint-venture met Semb Corp. een derde terminal te bouwen op het eiland Jurong. Deze terminal, waarvan de eerste fase 350.000 m³ opslagcapaciteit voor chemicaliën zal omvatten, is bestemd voor geïntegreerde logistieke dienstverlening aan chemische producenten, distributeurs en transporteurs.
Herstructurering

· In Europa worden goede vorderingen gemaakt met het optimaliseren van het terminalnetwerk. Hierbij wordt product- en klantenspecialisatie nagestreefd in het Rotterdam-Antwerpengebied. Zo wordt de opslag van minerale olieproducten zo veel mogelijk geconcentreerd in Europoort.
· Onderhandelingen over een aantal desinvesteringen, aangekondigd in augustus 2000, lopen voorspoedig. In de loop van 2001 kunnen verdere mededelingen hieromtrent verwacht worden.
· In het afgelopen jaar werd EUR 12,7 miljoen voor belastingen aan synergievoordelen gerealiseerd. Voor 2001 zal naar verwachting een additioneel bedrag van EUR 18 miljoen voor belastingen worden bereikt. Het programma omvat maatregelen waarbij de totale synergievoordelen binnen twee jaar zullen uitkomen op EUR 50 miljoen voor belastingen ten opzichte van 1999.

Marktsituatie

· In Chemische Distributie zal naar verwachting het prijsniveau verder stabiliseren. Dit zal aanleiding zijn tot enig margeherstel in de sector. Reeds genomen initiatieven om het kostenniveau te reduceren zullen het resultaat verbeteren. Een eventuele vertraging in de economische groei in Noord-Amerika zal deels opgevangen kunnen worden door een hogere groei in industriesectoren zoals olie en gas en voedingsmiddelen.
· In Chemie Logistiek heeft Vopak in 2000 aanvankelijk te maken gehad met lage voorraden als gevolg van hoge productprijzen. In de tweede helft van het jaar was er sprake van een inhaalslag met hogere doorzetten op de terminals en een betere bezettingsgraad in de tankvaart. Deze trend zal zich naar verwachting in de eerste helft van 2001 voortzetten.
· Het gunstige resultaat in Olie Logistiek van 2000, waarbij onevenwichtigheden in het vraag- en aanbodpatroon de vraag naar terminaldiensten en tankvaart opdreef, zal ook in het begin van 2001 te zien zijn.
Vooruitzichten voor 2001
De vooruitzichten zijn gebaseerd op de aanname dat de olieprijs zich beweegt tussen US $ 25 en US $ 30 per vat en een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie.
· Met de interne organisatieverbeteringen die reeds zijn ingezet in het afgelopen jaar, wordt - voor afschrijving van goodwill van circa EUR 18 miljoen inzake Ellis & Everard en voor buitengewone baten en lasten - een nettowinststijging verwacht van 19 - 21%. Na afschrijving goodwill wordt een nettowinststijging verwacht van 8 10%. Hierbij is rekening gehouden met de extra financieringslasten in verband met de acquisitie van Ellis & Everard.
· Deze trend wordt bevestigd door de ontwikkelingen gedurende de eerste maanden. Verdere mededelingen hierover volgen op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 26 april 2001.

Bijlagen:

1. Toelichting op resultatenontwikkeling 2000
2. Kerncijfers

3. Overzicht bedrijfsresultaten per halfjaar en geïnvesteerd vermogen
4. Geconsolideerde winst- en verliesrekening
5. Geconsolideerde balans per 31 december na voorgestelde winstbestemming
6. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

7. Pro-forma Vopak en Ellis & Everard Chemische Distributie 2000
Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.
Jet van Beusekom, Vice-President Corporate Communication & Investor Relations Telefoon : 010 - 4002777
E-mail : corporate.communication@vopak.com

Bart van Dam, Manager Investor Relations
Telefoon : 010 4002716
E-mail : investor.relations@vopak.com

Website : www.vopak.com. De persconferentie van vandaag zal om 10.00 uur locale tijd rechtstreeks te volgen zijn op de website. Na 12.30 uur is een review beschikbaar.