Digitale Gemeente Houten

ChristenUnie spreekt geen steun uit aan nieuw College Houten.

woensdag 7 maart 2001 - Bron: ChristenUnie

Op 6-3-2001 is er een nieuw college benoemd voor de gemeente Houten bestaande uit de partijen Houtens Belang, CDA, PvdA en de VVD. Dit betekent dat aan het oude college PvdA is toegevoegd. De ChristenUnie fractie heeft geen steun uitgesproken voor dit nieuwe college en haar programma vanwege de volgende redenen:


1. De breuk die een maand geleden ontstond was veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen tussen Houtens Belang en de VVD omdat de VVD niet in staat was gebleken de financiële huishouding van Houten op orde te brengen. Nu zou de VVD daar wel weer toe in staat zijn. Dat is voor de ChristenUnie onbegrijpelijk.

2. Er zijn nu 4 wethouders waarbij 1 wethouder (van Houtens Belang) zowel ruimtelijke ordening als financiën gaat beheren. Deze wethouderspost is onevenredig zwaar ten opzichte van de andere 3 wethouders. De ChristenUnie spreekt van een superwethouder en een aantal knechten. Dit is een onaanvaardbaar risico voor een bestuur.
3. De PvdA met name spreekt uit niet alleen tot aan de komende verkiezingen collegeverantwoordelijkheid te willen dragen, maar zet in op een periode van 5 jaar. Dit is een vorm van minachting van de kiezers, aldus de ChristenUnie, die als een grove overtreding mag worden bestempeld.

4. Alle collegepartijen roepen om het hardst dat alles anders zal worden. Nieuwe bestuurscultuur, geen kloof meer tussen oppositie- en collegepartijen, hoge ambities voor de komende periode. De ChristenUnie stelt dat dit eerst bewezen moet worden, iets roepen is een ding, waar het op aan komt is wat daarvan in de praktijk terecht komt. Bovendien is het goedkoop om prachtige ambities te formuleren zonder daarbij te vertellen wat dat allemaal gaat kosten, en welke zaken dus bij de prioriteitstelling bovenaan of onderaan komen te staan.

Wij zullen het nieuwe college beoordelen op haar resultaten. Komt ze met goede voorstellen, dan volgt applaus, doet ze dat niet, dan zal de ChristenUnie niet nalaten, in het belang van de burgers van Houten, het college het vuur na aan de schenen te leggen.


Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).