Simac Techniek NV

Nieuws- en Persberichten
Jaarcijfers 2000 Simac Techniek NV bekend

Veldhoven, 7 maart 2001 - Na twee verliesgevende jaren presenteert technologiebedrijf Simac Techniek NV vandaag een positief resultaat over het jaar 2000. Bij een gedaalde omzet verbeterde het nettoresultaat van een verlies van fl. 88,6 miljoen in 1999 naar een winst van fl. 1,2 miljoen in 2000. Voor 2001 verwacht Simac, bij een gelijkblijvende marktsituatie, een licht positief operationeel resultaat.

Omzet en resultaat

De omzet van Simac Techniek NV is gedaald van fl. 659,6 miljoen in 1999 naar fl. 534,1 miljoen in 2000, een daling van 19,0%. De daling werd veroorzaakt door een vermindering van de hardware-verkopen (met name PCs), de teruggang van de BaaN-gerelateerde omzet, de reorganisaties in Nederland en Duitsland en het afstoten van enkele activiteiten.

De brutomarge ging van fl. 262,9 miljoen (39,9%) naar fl. 231,0 miljoen (43,3%), een daling van 12,1%. Het resultaat uit bedrijfsuitoefening exclusief afschrijving goodwill en daarmee samenhangende bijzondere waardeverminderingen (EBITA) ging van fl. 38,9 miljoen negatief naar fl. 32,0 miljoen positief. Het resultaat deelnemingen in 2000 bedroeg fl. 35,1 miljoen positief.

Het netto resultaat verbeterde van een verlies van fl. 88,6 miljoen in 1999 naar een beperkte winst van fl. 1,2 miljoen in 2000. De cash flow ontwikkelde zich van fl. 13,2 miljoen negatief in 1999 naar fl. 50,1 miljoen positief in 2000. Exclusief het resultaat deelnemingen was er in 2000 sprake van een positieve cash flow van fl. 15,0 miljoen.

Resultaten Werkmaatschappijen

Er was in 2000 sprake van een sterke omzetdaling bij Simac ICT Nederland en Simac ICT Duitsland. Dit was het gevolg van de concentratie op de activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. Bij Simac ICT Nederland hebben de ingezette reorganisatie en de extra afschrijvingen op materieel vast actief geleid tot hogere kosten. Mede hierdoor was Simac ICT Nederland nog verliesgevend. De bereikte resultaten door de reorganisatie moeten samen met een voortgaande kostenbeheersing leiden tot een verdere verbetering van het resultaat in 2001.

Bij Simac Industriële Elektronica en Automatisering (IE&A) was er sprake van een flinke omzetgroei en een goed rendement. Ook bij Simac ICT België/Luxemburg en Tsjechië was er een bestendige groei van omzet en resultaat.
Bij Allied Data Technologies, een van de participaties van Simac, is de ontwikkeling van de nieuwe DSL-technologie succesvol verlopen. Medio 2000 is een eerste grote order met betrekking tot deze technologie verkregen, die in de loop van het vierde kwartaal grotendeels is uitgeleverd. Het jaar werd hierdoor afgesloten met een sterke omzetgroei en een licht positief resultaat.

Het resultaat deelnemingen is voornamelijk een gevolg van de verkoop van de aandelen van The industree aan het Belgische beursgenoteerde bedrijf BarcoNet. De betaling vindt plaats in aandelen waarvan de waarde per 31 december 2000 (euro 8,69) is aangehouden voor de bepaling van het resultaat.

In 2000 is totaal fl. 26,6 miljoen goodwill afgeschreven. Hiervan was fl. 9,3 miljoen conform de bestaande afschrijvingssystematiek en fl. 17,3 miljoen bijzondere waardevermindering door de geactiveerde goodwill extra kritisch te beoordelen. Per 31 december 2000 staat nog fl. 17,1 miljoen goodwill geactiveerd welke in de resterende zes jaar zal worden afgeschreven.

Strategie

Gedurende de jaren 1999 en 2000 was de aandacht gericht op het volgen van de technologische ontwikkelingen en de verbetering van de interne organisatie en efficiency. Vanaf begin 2001 zal weer meer aandacht gegeven worden aan groei mede door middel van participaties en op te starten nieuwe activiteiten.

Simac wil zich versterken in de richting van hoogwaardige technische dienstverlening. Dit manifesteert zich in een relatief snelle groei in facility management, managed services en implementatie van E-Business oplossingen. Eveneens extra aandacht zal gegeven worden aan technical consultancy. Dit is eventueel te realiseren door middel van een participatie in een bedrijf op dit gebied.

De klanten van Simac zijn grote en middelgrote organisaties. Naar deze bedrijven en instellingen wil Simac zich opstellen als Infrastructuur Service Provider: wij ontwerpen, implementeren en beheren de ICT-infrastructuur. In goed overleg doorlopen wij met onze opdrachtgevers de PDIMM-cirkel (Plan, Design, Implement, Maintain, Manage).

Simac behoort bij de kwalitatief betere system integrators. In de komende tijd willen wij een voor deze groep passend rendement bereiken van 15% van de toegevoegde waarde.

Verwachtingen

In het eerste halfjaar van 2001 zal de ICT-markt zich naar verwachting nog enigszins traag ontwikkelen. Met name bij de Telecom sector en de aan de nieuwe economie gerelateerde bedrijven is de onzekerheid betreffende de investeringsbereidheid groot.
De ontwikkelingen bij Allied Data Technologies en de koers van Barconet kunnen grote invloed op het resultaat hebben. Als de algemene marktsituatie in de loop van het jaar niet verslechtert, verwachten wij thans dat Simac over geheel 2001 een licht positief operationeel resultaat en een duidelijk positieve cash-flow zal bereiken.



www.simac.com