Wijkplan Oost belangrijke mijlpaal in Schiedamse Grotestedenbeleid
Met gepaste trots presenteren de partijen die eraan hebben meegewerkt het concept Wijkplan Schiedam-Oost aan het Schiedamse gemeentebestuur. Dit wijkplan kan worden beschouwd als een mijlpaal binnen het Schiedamse Grotestedenbeleid, waarin veel wordt verwacht van het maken van breed opgezette wijkplannen. Het Wijkplan Oost is het eerste van deze plannen. Het is op een interactieve manier tot stand gekomen en geeft aan op welke wijze in Oost diverse problemen aangepakt kunnen worden op sociaal-economisch gebied en op het gebied van leefbaarheid en veiligheid.

Met het wijkplan voor Schiedam-Oost wordt een begin gemaakt met de zogenaamde 'wijkcarrousel': voor elke wijk in Schiedam zal een samenhangende en beleidsbrede aanpak worden ontwikkeld ter verbetering van het woon-, werk- en leefklimaat.

fotografie: Jan van der Ploeg Vandaar dat het wijkplan Oost aandacht besteedt aan vijf thema's, te weten;


1. openbare ruimte, milieu, leefbaarheid en veiligheid;
2. ruimtelijke inrichting en verkeer;

3. welzijn, cultuur, sport en educatie;

4. werkgelegenheid en economische zaken;

5. wonen en bevolking.

Het plan vormt de neerslag van hoe verschillende partijen tegen de wijk aankijken en hoe deze partijen denken de komende jaren door middel van concrete projecten samen te werken aan het verbeteren van de kwaliteit en de leefbaarheid in de wijk. Het wijkplan is dan ook een goed voorbeeld van interactieve beleidsontwikkeling. fotografie: Jan van der Ploeg Aan de totstandkoming van het wijkplan voor Schiedam-Oost is meegewerkt door diverse onderdelen van de gemeente, bewoners, woningcorporatie Woonplus, NV ONS, Stichting Welzijn Schiedam en de politie. Verschillende instanties en personen zijn geconsulteerd, waaronder de Bewonersvereniging Schiedam-Oost, de Stichting Ouderenzorg, het Maatschappelijk Werk en de schoolhoofden.

Het Wijkplan wordt in de komende weken in raadscommissies en raad besproken en zal na goedkeuring het startsein vormen tot een reeks van activiteiten in de jaren 2001 t/m 2007.

Bij de totstandkoming van het Wijkplan Oost is dankbaar gebruik gemaakt van de inbreng van vele betrokkenen. Zo werd in de zomer van het vorig jaar een wijkbijeenkomst gehouden voor bewoners. Iedereen kon zijn wensen, klachten en ideeën op gele papiertjes schrijven en op een indrukwekkende totempaal plakken. Dit leverde honderden reacties op.